Valentin Inzko, Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’i “öngörülemez bir popülist” ve “bukalemun” olarak tanımlarken, onun Vucic’in kararını uygulayacağını ifade etti.

Inzko, Bosna’daki devlet kurumlarından çekilerek entite düzeyinde paralel kurumlar oluşturmak yönünde ilerleyen Dodik’in halihazırdaki durumdan geri adım atmasının zor olacağını vurguladı.

“Fakat konu Dodik olunca öngörü mümkün değil. Geçmişte de hep bukalemun gibi davrandı. Halihazırda artık dönüşü zor bir yola girdiğini düşünüyorum. Çok sayıda kırmızı çizgiyi aştı. Yine de en nihayetinde Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic neye karar verirse onu yapacaktır” diyen Inzko, İspanyol “El Pais” gazetesine verdiği demeçte, Dodik’i soykırımı inkar yasasını Bosna Hersek devlet kurumlarını bloke etmek için bir mazeret olarak kullanmakla itham etti.

Bosna Hersek’te Sırp siyasetçilerin şiddetli tepkisine neden olan bu adımın siyasi pazarlık konusu yapılamayacağının altını çizen Inzko, soykırımı inkar yasasını geçirmenin mantıklı ve yapılması gerekli bir eylem olduğunu, soykırım ve savaş suçlularına dair tavrın müzakere edilemeyeceğini bildirdi.

Bu kararı vermek için uluslararası mahkemenin Ratko Mladiç’e ilişkin kararının kesinleşmesini beklediğini ifade eden Inzko, Bosna Hersek’te Sırp ve Hırvat siyasetçilerin muhalefeti nedeniyle 26 yıl boyunca böyle bir yasayı geçirmenin mümkün olmadığını vurguladı.

Inzko, Avrupa’nın güvenliğinin Balkanlar’dan başladığını belirterek, eski Yugoslavya coğrafyasında barış için tarihle yüzleşmenin gerekli olduğunu savundu.