Çin’in sosyal medya platformlarından veri toplamak için kapsamlı bir program geliştirdiği ortaya çıktı.

Pekin yönetiminin internette kamuoyu analizi" isimli bir ağ kurduğu ve bu ağ üzerinden bilgi topladığı açıklandı.

Amerikan Washington Post gazetesinin araştırmasıyla ortaya çıkan programın ülke içinde yapılan hassas siyasi içerikleri takip ettiği belirtildi.

Araştırma ekibi, Çin yönetimine iş yapan şirketlere ait yüzlerce teklif belgesi, sözleşme ve dosyayı detaylıca inceledi.

Twitter, Facebook ve diğer Batılı sosyal medya platformlarından belirlenen hedef kişiler hakkında bilgi toplayan yazılımların satın alındığı bilgisine ulaşıldı. Çin'in "kamuoyu analizi" adı verilen ağ üzerinden bilgi topladığı anlaşıldı.

PEKİN YÖNETİMİ OLUMSUZ İÇERİKLERİ TAKİP EDİYOR

Sistemde yabancı gazeteci ve akademisyenlerle ilgili veri tabanı oluşturmak için Twitter'dan veri toplayan 320 bin dolarlık bir medya yazılımı yer alıyor. Ayrıca 216 bin dolarlık bir istihbarat programı bulunuyor.

Hong Kong ve Tayvan'da Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformlarında Pekin yönetimi hakkında “olumsuz” paylaşım yapılan içerikler yakından izleniyor ve analiz ediliyor.

Söz konusu program, ülke içinden internette paylaşılan hassas siyasi içeriklere karşı yetkilileri uyarmada kullanılıyor.

Yurtdışı kaynaklı Uygurca içerikler inceleniyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir siber merkezde ise yurtdışında Uygurca hazırlanmış içerikler kataloglanıp veri tabanına kaydediliyor.

Veri toplama sistemi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in internet denetimi politikasının önemli bir parçasını oluşturuyor.