Kış Olimpiyatları, her dört yılda bir, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen, reytingi dünya genelinde yüksek olan organizasyonlardan biri. Bu yıl da tüm spor severlerin gözü Çin'in Pekin şehrinde, 4 Şubat tarihinde başlayacak Kış Olimpiyatları'nda olacak.

Sosyal medyada, Kış Olimpiyatları'nın reytingi kullanılarak Çin'in başta Doğu Türkistan'daki Müslümanlara yaptığı zulme ve diğer bölgelerde yaptığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla bir kampanya başlatıldı.

Score4rights2022 (Haklar için Skor 2022) adı verilen kampanyada, olimpiyatlara katılıp madalya kazanmayı başaran sporcuların elleriyle, umudu temsil eden hilal işaretini (C) yapması isteniyor.

ÇİN ZULMÜNE DİKKAT ÇEKMENİN EN KOLAY YOLU: HİLAL

Yıllardır Doğu Türkistan'daki Müslüman vatandaşların inançlarını özgürce yaşamalarına engel olan, eğitim kampı adını verdiği toplama kamplarında Müslüman kadınlara zulmün akla gelen her çeşidini yaşatan Çin'e karşı tüm dünya sessiz durumda.

Toplama kamplarından kurtulan kadınların basına verdiği demeçlerde, görevli polislerin herhangi bir sınır tanımadığını ve istedikleri her şeyi yapabilecek güce sahip oldukları belirtiliyor.

Tüm dünyanın dikkatini bu zülme çekebilmenin en kolay yollarından biri şu anda Kış Olimpiyatları.

Tommie Smiht ve John Carlos, 1968 yılında düzenlenen Meksika Olimpiyatları'nda ayakkabısız şekilde 200 metrede yarışmışlardı. Birinci ve üçüncü olan ikili, Amerika'da ezilen siyahilere dikkat çekmek adına yumruklarını yukarı kaldırıp başlarını önlerine eğmişlerdi.

Black Power (Siyah Güç) selamı olarak adlandırılan hareket sonrasında toplanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi ikiliyi ömürleri boyunca olimpiyat oyunlarından men etmişlerdi.

İHH TÜM SPORCULARI HİLAL HAREKETİ YAPMAYA DAVET EDİYOR

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) 2022 Kış Olimpiyatları'na katılan tüm sporcuları kazandıkları madalyalar sonrasında hilal hareketini yaparak Çin'in Doğu Türkistan'a yaptığı zulmü tüm dünyaya duyurmaya çağırıyor.

Türkiye de 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'na 3 farklı sporda 5 sporcu ile katılacak. Türk sporcuları da madalya kazanmaları halinde Hilal hareketi yapmaya davet ediliyor.