İsrail güçleri tarafından öldürülen Filisitinli Gazeteci Şirin Ebu Akile, İşgal altında bulunan bölgeleri görüntülemek adına Cenin Kampı’na gittiği sırada İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybetmişti.

Olaya ilişkin İsrail makamları yaşananların kaza olduğunu, sorumlularının gerektiği cezayı alacağını söylemiş ancak ele geçen yeni görüntüler, gazetecinin bir kaza sonucu değil cinayete kurban gittiğini gözler önüne seriyordu.

Ebu Akile’nin vurulduğu anı görüntüleyen videoda işgalci İsrail askerlerinin açtığı ateş sonrası çığlık atarak kendini korumaya çalıştığı görünüyor.

Aljaziraa televizyonu yetkilileri tarafından yapılan görüntü incelemeleri sonucu, 25 ila 50 metre mesafeden açık bir alanda ateş açıldığı tespitine varılıyor.

Yine video referans alındığında, Ebu Akile’nin canlı olarak son görüldüğü an ile ölü olarak görüntülendiği an arasında yaklaşık üç saniyelik süre olduğu gözlemleniyor.

ABD KAPSAMLI BİR SORUŞTURMA YAPACAK


ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, 'vice news' ile yaptığı röportajda, meslektaşı Şirin Ebu Akile suikastına ilişkin kapsamlı ve güvenilir bir soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.

İsrail silahlı güçlerinin, Şirin Ebu Akile’yi kasten öldürdüğünün kanıtlanması durumunda nasıl bir tavır alacaklarına ilişkin bir soruya Blinken, “varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

ABD Kongresi'nin 56 üyesi, ABD makamlarını Akile’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılması için bir talep mektubu imzaladı.

Kongre üyeleri mektuplarında muhabirin öldürülmesiyle ilgili derin endişelerini dile getirerek dünyanın her yerindeki gazetecilerin ne pahasına olursa olsun korunması çağrısında bulundu.