Çin ve Arap ülkeleri önümüzdeki ayın başlarında Suudi Arabistan'da bir zirve düzenleyerek Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yaklaşık yedi yıl sonra ilk kez kilit enerji ortağını ziyaret etme olasılığı gündeme taşındı.

Çin'in Dubai başkonsolosu Li Xuhang, konsolosluğun web sitesinde Salı günü yayınlanan bir açıklamaya göre, toplantının Aralık ayı başlarında gerçekleşeceğini söyledi. Açıklamada başka ayrıntı verilmedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın 4 Kasım tarihli ayrı bir açıklamasına göre, elçi Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki bir gazeteye zirvenin Çin ve Arap ülkelerinden liderler arasında yüz yüze görüşmeleri içereceğini söyledi.

Son ziyaretinin Ocak 2016'da olması nedeniyle Xi'nin Suudi Arabistan ziyaretini ilişkileri güçlendirmek için kullanması muhtemel. Dünyanın 2 numaralı ekonomisinden alınan gümrük verilerine göre Suudi Arabistan, Ekim ayında Rusya'nın ardından Çin'in en büyük yabancı petrol kaynağıydı.

Mart ayında, Çin ve Suudi Arabistan'ın, iki ülkenin altı yıldır tartıştığı bir konu olan yuan cinsinden petrol anlaşmaları yapmak için yeniden görüşmelerde bulunduğuna dair haberler çıkmıştı.

Bazı analistler Çin ve Suudi Arabistan arasında bir anlaşmanın çok da muhtemel olamayacağını düşünüyor.

Xi , Nisan ayında bir telefon görüşmesinde Veliaht Prens Muhammed bin Salman'a Pekin'in Riyad ile bağlarını derinleştirmeye "öncelik verdiğini" ve enerji, ticaret ve yüksek teknoloji sektörlerinde "yüksek düzeyli" işbirliği istediğini de aktarmıştı.

Pekin, ABD'ye meydan okumak ve ekonomik fırsatları genişletmek için bir açıklık gördüğü Orta Doğu'daki uluslarla bağlarını derinleştirmeye çalışıyor. Geçen yıl Pekin, nükleer programı nedeniyle Washington'un yaptırımlarına konu olan İran ile 25 yıllık bir işbirliği çerçevesi imzalamıştı.