Özbekistan, Çin-Orta Asya Ekonomik İşbirliği Yeni Stratejisi oluşturulsun önerisinde bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ve Çin Devlet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, bölge ile Çin arasındaki yük taşımacılığı ve bölgesel ulaşım ağlarının geliştirilmesi ve sistemli çözüm önerilerinin hazırlanması gerektiğini bildirdi.

Mirziyoyev, yaptığı konuşmada "Çin-Kırgızistan-Özbekistan" demir yolu inşaatının bu yıl başlatılmasını önerirken, bölgedeki ülkeler arasından engelsiz ticaret ve sanayi iş birliğinin geliştirilmesine dair Çin-Orta Asya Ekonomik İşbirliği Yeni Stratejisi'nin hazırlanması için teklifte bulundu.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, ayrıca 2022'nin "Çin ve Orta Asya halklarının kültür ve sanat yılı" ilan edilmesini ve bu çerçevede çeşitli kültürel, spor ve diğer etkinliklerin yapılmasını önerdi.

Mirziyoyev, bölgesel güvenliğin sağlanmasının önemine değinerek, "Güvenli İpek Yolu" konseptinin hayata geçirilmesi kapsamında Afganistan konusunda ortak girişimlerin koordinasyonunun devam ettirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un katıldığı toplantının ardından Orta Asya ülkeleriyle Çin arasındaki çok yönlü ortaklığın daha da pekiştirilmesinin önemli konularını içeren Ortak Bildiri kabul edildi.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ise yaptığı konuşmada Orta Asya ülkelerine, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi güçlendirme çağrısında bulundu.

Rahman, terör, aşırıcılık ve ayrılıkçılık, sınır ötesi ve organize suçlarla mücadelenin yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelenin önemine vurgu yaparak, Orta Asya ülkelerini uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi güçlendirmeye çağırdı.

KAZAKİSTAN’DAN TRANSİT GEÇİŞ İÇİN 20 MİLYAR DOLAR

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Çin’den transit akışını genişletmek için sınırdaki kara limanlarına 2025 yılına kadar 20 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, son 30 yılda Orta Asya ile Çin arasındaki ticaret hacminin 100 kat arttığını ve bu alanda iş birliğinin daha da geliştirilmesi için tüm engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

KIRGIZİSTAN’DAN AFGANİSTAN’A YARDIM ÇAĞRISI

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Afganistan’daki insani duruma dikkat çekerek, “Uzun süredir acı çeken Afgan topraklarında kalıcı bir barışın tesisi için ortak çabalarımızı mümkün olan en kısa sürede yönlendireceğimizden eminim. Afganistan halkına insani yardım sağlamaya devam etmenin gerekli olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.