Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Willam Burns, Georgia Teknik Üniversitesi'nde CIA çalışmaları ile ilgili öğrenci ve öğretim görevlilerine açıklamalarda bulundu.

ABD'nin önündeki önemli üç sınavın Çin, Rusya ve gelişmekte olan teknolojiler olduğunu belirten Burns, "Şu gri saçlarımın çoğunu Vladimir Putin'in Rusya'sıyla uğraşmakla ağarttım" ifadesini kullandı.

Vladimir Putin ile görüşmesi hakkında bilgi veren CIA Direktörü, "Putin'in özellikle Ukrayna konusundaki amansız kararlılığını asla küçümsememeyi yıllar içinde öğrenmiştim. Kasım ayının başlarında, Başkan Biden, Putin'e ve en yakın danışmanlarından birkaçına, onun savaş planlaması konusundaki endişelerimizin derinliğini ve Rusya'nın bu planı uygulama girişiminin sonuçlarını doğrudan iletmek için Rusya'ya gitmemi istedi. Duyduklarım beni rahatsız etti. Henüz Ukrayna'yı işgal etmek için geri dönüşü olmayan bir karar vermiş gibi görünmüyordu. Putin görünüşe göre Ukrayna'nın yönünü şekillendirmek için zamanının daraldığına ikna oldu ki meydan okurcasına buraya yöneldi. Ayrıca bu kışın Başkan Zelenskiy ve Rus ordusuna karşı koyamayacağını düşündüğü Ukraynalıların kendisi için fırsat olduğunu, Rus ordusunun minimum maliyetle hızlı ve kesin bir zafer kazanabileceğine inanmış görünüyordu" ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin'in Avrupa ülkelerinin dikkatlerinin iç siyasetleri nedeniyle dağıldığını düşündüğünü söyleyen Burns, "Putin'in bu hesapların her birinin yanlış olduğu kanıtlandı. Yıllardır gerçek bir ülke olmadığını iddia ettiği Ukrayna'ya karşı savaş veriyor. Putin'in geçmişte çok sık kullandığı yanlış anlatıları ve sahte bayrak operasyonlarını önlemek için, Başkan Biden bazı sırlarımızı kamuya açık bir şekilde kullanılması için benzeri görülmemiş adımlar attı. Böylece Putin'in nedensiz ve vahşi saldırganlığının gerçeğini gizlemesini zorlaştırdık" açıklamasını yaptı.