Savaş sırasında Bosna Hersek’e asteğmen olarak görev yapan Türk doktor Mustafa Can Koşay, o yıllarda ameliyat ettiği Boşnak Emsada Cago ile 27 yıl sonra tekrar bir araya geldi.

Duygusal buluşmanın kahramanı Koşay, 1995’te uzmanlığını tamamladıktan sonra, asteğmen olarak göreve başladığını, Bosna Hersek’e bir tesadüf eseri gittiğini belirtti.

Görevi süresince Bosna Hersek’in köylerini de ziyaret ettiğini ifade eden Koşay, “Emsada ile o yıllarda tanıştım. Sanırım 2-3 yaşlarındaydı ve ayaklarında deformiteleri vardı. Çok iyi tedavi edilmemişti. Kendisini burada yerel bir hastanede ameliyat ettim.” dedi.

29 YILLIK SÜRPRİZ ALBÜM

Emsada’nın hiç unutmadığı hastalarından biri olduğunu belirten Koşay, şöyle devam etti:

“Emsada, yıllar sonra sosyal medya aracılığıyla bana ulaştı ve yazıştık. Ben Saraybosna’ya bir toplantı için geldim ve öncesinde Emsada’ya yazdım. O da geleceğim için çok heyecanlandı. 27 yıl önce bir yılımı geçirdiğim Zenica’ya tekrar geldim. Emsada’yı gördüm. 29 yaşına gelmiş ve iki çocuğu var.”

Koşay, Emsada’nın kendisi için, ikilinin 27 yıl önceki fotoğraflardan oluşan bir albüm hazırladığını ve bunun kendisi için çok özel bir hediye olduğunu söyledi.

İKİNCİ AİLEM GİBİ OLMUŞLARDI

1991 Zenica doğumlu Emsada, doğuştan topuk deformasyonu yaşadığını ve ailesinin 1995’te kendisini ameliyat ettirmek için çok uğraştığını ifade etti.

Emsada, “Savaş yılları olduğu için dışarı da hareket etmemiz de çok mümkün değildi. Bize Türk Birliği’ndeki doktorları tavsiye ettiler. Orada ameliyatımın yapılabileceğini söylediler.” diye konuştu.

Koşay’ın kendisini ameliyat etmek istediğini kaydeden Emsada, önceki ameliyatların başarılı olmadığını, ancak Koşay’ın ameliyatının ardından yürümeye başladığını anlattı.

Emsada, “Koşay Türkiye’ye döndüğünde çok duygusal anlar yaşadık. Bugün bile o anları anlattığımda zorlanıyorum. Ailemin bana verme şansı olmayan her şeyi sundular, ikinci ailem gibi olmuşlardı.” dedi.

ABLASI TÜRK İLE EVLENDİ

Ablasının bir Türk vatandaşıyla evlendiğini söyleyen Emsada, eniştesinin bu hikayeyi duyduğunu ve bunun üzerine ilk olarak yine o yıllarda Bosna Hersek’te görev yapan Ayşe Kil’e ulaştıklarını, kendisinden Koşay’ın telefon numarasını aldıklarını ve tekrar irtibat kurduklarını dile getirdi.

İçinde bulunduğu anların hiçbir maddi karşılığının olamayacağını ifade eden Emsada, “Hergün çocuklarıma iyi insanlar olmalarını söylüyorum. Çünkü geçen yıllar ve zaman yapılan iyilikleri silemez.” diye konuştu.