Burkina Faso'da 24 Ocak'ta askeri darbe yaparak yönetimi ele geçiren Kurtuluş ve Restorasyon İçin Yurtsever Hareket (MPSR) oluşumu lideri Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba'nın Rusya ile bağlantısı ortaya çıktı.

Cunta lideri Damiba'nın darbeden önce Eski Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore'ye Rusya'nın paralı askerleri olduğu iddia edilen Wagner’in ülkeye gelmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi.

The Daily Beast isimli internet sitesinde yer alan haberde, Burkina Faso'daki darbenin asıl sebebinin Kabore'nin Wagner paralı askerleri ile çalışmak istememesi olabileceği kaydedildi.

RUS WAGNER’E 2 KEZ VETO

Kabore'nin basın ekibinden ismi gizli 2 kişinin ifadelerinin kaynak gösterildiği habere göre, Yarbay Damiba, Eski Cumhurbaşkanı Kabore ile Wagner paralı askerlerinin ülkede konuşlanması için 2 kez görüştü.

Yarbay Damiba, bu ay yaptığı 2 görüşmede de Wagner'in Burkina Faso'ya getirilerek terörle mücadelede yer alması için ısrarcı oldu.

Buna karşın Kabore ise uluslararası toplumun Wagner konusunda Mali ile yaşadığı sorunları göz önüne alarak her iki görüşmede de Damiba'nın bu talebini olumsuz yanıtladı.

Wagner konusundaki ikinci görüşme aynı zamanda Kabore ve Damiba'nın son görüşmesi olarak kayıtlara geçti.

DAMİBA’DAN CUNTA KOALİSYONU

Öte yandan Kabore, Mali'deki cunta lideri Assimi Goita ve Gine'deki cunta lideri Mamady Doumbouya ile yakın ilişkiler kuran Damiba konusunda çevresi tarafından uyarıldı.

Kabore'nin çevresi, Damiba'nın terfi ettirilerek 3 Aralık 2021'de başkent Vagadugu'nun güvenliğinden sorumlu olan "İkinci Askeri Bölge" komutanı olarak atanmasının tehlikeli olabileceğini söyledi.

Kabore ise Damiba'nın kendini orduya adamış bir asker olduğunu savunarak, uyarılara kulak asmadı.

BURKİNA FASO'DA NE OLDU?

Burkina Faso'da kendilerine "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren bir grup asker, 24 Ocak Pazartesi günü yönetime el koymuş ve devlet televizyonu RTB'de darbe bildirisi okumuştu.

Rehin alınan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, el yazısıyla kaleme aldığı ve ülkede kurulan yeni cunta yönetimine hitaben yazdığı mektubunda, yaşanan olayların ardından toplumun yüksek yararı için tüm görevlerinden istifa kararı aldığını yazmıştı.

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da bir grup askerin çalışma şartları nedeniyle isyan başlatması üzerine ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, okullarda eğitime 2 gün ara verilmişti.