Geçen yılın ilk dokuz ayına oranla üç katı fazla mülteci, yasadışı yollardan AB’ye giriş yaptı .

Bulgaristan Savunma Bakanlığı’na göre bu yıl şimdiye kadar 6 bin 500 kişi sınırdan yasa dışı giriş yaptı.

Bulgaristan Savunma Bakanı Georgi Panayotov, "Askerler bugünden itibaren sınır polisini desteklemek için Bulgaristan-Türkiye sınırına geldiler" dedi.

AB'nin doğu sınırında yer alan Bulgaristan, Afganistan ve Orta Doğu'dan gelen sığınmacıların AB’ye girmek için kullandıkları ana yollardan biri üzerinde yer alıyor.

Bulgaristan’ın Türkiye ile sınırında bir kısmı zarar görmüş olsa da 259 kilometre uzunluğunda dikenli tel var.

AB 4 YILDA 27 BİN MÜLTECİ ALDI

Türkiye, Suriye’den 4 milyon civarında mülteci alırken, 500 milyon nüfuslu AB, Türkiye’den 4 yılda sadece 26 bin 835 mülteci aldı. Türkiye-AB arasında Mart 2016’da kararlaştırılan mülteci sözleşmesi Yunan Adaları’ndan Türkiye’ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyeli mültecinin AB ülkelerine yerleştirilmesini ön görüyor. 4 Nisan 2016’dan 16 Mart 2020 yılına kadar AB, Türkiye’den mülteci sözleşmesi kapsamında sadece 26 bin 835 Suriyeli mülteci aldı. En çok mülteci ise Almanya’ya yerleştirildi.

Türkiye-AB mülteci sözleşmesi, 2015'teki Avrupa’ya mülteci akınının benzeri yaşanmaması için imzalandı. Kaçak mülteci göçünü engellemeyi amaçlayan sözleşme Türkiye’den kaçak olarak Yunan adalarına geçen Suriyelilerin Türkiye’ye iade edilmesini, bunun karşılığında aynı sayıda Türkiye’den Suriyeli mültecinin AB ülkelerine yerleştirilmesini ön görüyor.

EN ÇOK MÜLTECİ ALMANYA'DA

Muhalefet partisi FDP’nin soru önergesine verilen cevaba göre sözleşme kapsamında Türkiye’den getirilen 26 bin 835 Suriyeli mülteciden 9 bin 967 mülteci Almanya’ya yerleştirildi. İkinci sırada Fransa gelirken, Almanya, Fransa’dan iki kat daha fazla Suriyeli mülteci aldı. Hollanda 4 bin 571, Finlandiya bin 964, İsveç bin 940, İspanya 766 mülteci kabul etti. Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İrlanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ise hiç mülteci almadı.