Bosna Hersek'te, Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in seçim yasasında Hırvatlara imtiyazlar sağlayacak değişiklikler yapmaya hazırlık yaptığı yönündeki haberler ülke basınında yer aldı.

Schmidt’in seçim reformu gündemiyle Bosnalı siyasi liderlerle görüşmeye başlaması, seçim yasasının Boşnaklar aleyhinde düşüncelerini ortaya çıkardı.

Dnevni Avaz gazetesinde yer alan habere göre Yüksek Temsilci Schmidt, bugün SDP Başkanı Nermin Niksic, SBB Başkanı Fahrudin Radoncic, NS Başkanı Edin Forto ve NiP Başkanı Elmedin Konakovic ile seçim yasası reformuna ilişkin telefon görüşmeleri gerçekleştirecek.

Konuyu değerlendiren Boşnak gazeteci Emir Suljagic, “Eğer doğruysa bu Boşnaklar ve Bosnalılar için meşru kölelik demek olacak. O halde iki seçeneğimiz kalır; ya yeniden savaş ya da Anadolu” açıklamasını yaptı.

Gazeteci Ibrahim Delić ise konuyla ilgili olarak "Bosna-Hersek'te Seçim Yasası'nın kurulması, Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki Sırp ve Hırvatların Boşnaklar üzerinde tam kontrolü anlamına gelecektir. Bosna-Hersek'te olanlar korkunç. Sırplar ve Hırvatlar, Bosna ve Hersek'te %60'tan fazlasını oluşturan Boşnaklar üzerinde tam kontrole sahip olacaklar" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin de Barışı Uygulama Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Delić, bu konuda adım atılmasını talep etti.