Birleşmiş Milletler (BM), Libya’daki seçimlerin güvenli ve barışçıl bir ortamda yapılması yönündeki çağrısını yinelerken, BM Danışmanı Stephanie Williams, Dibeybe hükümeti ve Seçim Komisyonuna karşı eleştirilerin tırmanmasına cevaben yeni bir hükümet düşünmek yerine seçimlere odaklanılması çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterre, Libyalı taraflara, seçimlerin güvenli ve barışçıl bir ortamda, tam ve eşit koşullarda yapılması için yürürlükteki yasalara ve kurumların kural ve prosedürlere uygun olarak birlikte çalışması gerektiğini yineledi.

TARAFLARA BİRLİKTE ÇALIŞMA ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri, Associated Press tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir raporda, Libyalıların cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için tarafların gecikmeye neden olan temel sorunları ele almak için birlikte çalışması ve barışı sağlamak için gerekli siyasi ve güvenlik koşullarını sağlaması gerektiğini söyledi.

Guterres sunduğu raporda, silahlı gruplar arasındaki rekabetin Trablus ve Batı kentlerinde güvenliği etkilemeye devam ettiğini göz önünde bulundurarak, paralı askerler, yabancı savaşçılar ve yabancı güçlerin tamamen geri çekilmesiyle ateşkes anlaşmasının uygulanmasına devam edilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Libya genelinde 27 hapishane ve gözaltı merkezinde 12 binden fazla resmi tutuklunun bulunduğunu, binlerce kişinin de silahlı gruplar tarafından kontrol edilen tesislerde yasadışı olarak tutulduğunu açıkladı.

BM’DEN SEÇİM BASKISI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Libya Özel Danışmanı Stephanie Williams, ülkenin geçen yıl 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin son tarihinin kaçırılmasının ardından, seçimlerin önümüzdeki Haziran'da yapılması için bastırdığını söyledi.

Williams, Associated Press'e yaptığı açıklamada, seçimlerin ülke kurumlarına itibar kazandırmak için gerekli olduğunu belirterek, tüm bu kurumların bir meşruiyet krizinden muzdarip olduğunu ve Libya için barışçıl bir siyasi siyasetten başka bir çıkış yolu görmediklerini söyledi.

Williams, Temsilciler Meclisi üyelerini seçimler konusunda kafa karıştırıcı bir süreç yaratmamaya çağırdı ve yeni bir geçiş hükümetinin düşünülmesi yerine seçimlere odaklanılması gerektiğini vurguladı.