Blinken, dün NBC News'e verdiği röportajda, "Biden yönetimi, ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini, Amerikan çıkarları ve değerleri ile uyumlu olmasını sağlamak için gözden geçiriyor" dedi.

Blinken, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de öldürülmesini "bir gazeteci ve ABD’de ikamet eden birine karşı utanç verici bir eylem" olarak nitelendirdi.

NBC’ye göre ABD Dışişleri Bakanı, “CIA'in Kaşıkçı'nın öldürülmesini emrettiği sonucuna vardığı Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı kınamayı ise reddetti. Blinken, kınamayı reddetmesine nedenlerini ise açıklamadı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın, 2 Ekim 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesi uluslararası kamuoyunu sarsmıştı.

Suudi Cumhuriyet Savcılığı, geçen yıl Eylül ayında görülen davada 8 sanığı mahkum etmiş, Cemal Kaşıkçı davasının kapatıldığını duyurdu.

İran’ı nükleer anlaşmaya davet etti

Blinken, NBC’ye İran’la nükleer müzakereler konusunda da açıklamalar yaptı. Tahran'ı nükleer silah için yeterince uranyum üretmeye yakın olduğu konusunda uyarısı yaptığın belirten Blinken, İran'ın nükleer anlaşmaya getirilen kısıtlamaları kaldırmaya devam etmesi halinde bunun "haftalar" alabileceğini söylediğini bildirdi.

İran'ın kabul etmesi durumunda ABD'nin nükleer anlaşmaya geri dönmeye hazır olduğunu söyleyen Blinken, diğer konuları da içeren "daha uzun ve güçlü" bir anlaşma üzerinde ABD müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Rusya’ya Navalny eleştirisi

Tutuklu muhalif Alexei Navalny yanlısı protestolara baskı uyguladığı için Rusya'yı eleştiren Blinken, ABD'nin Moskova'nın eylemlerine olası yanıtları araştırdığını belirtti.

Blinken, Pazar günü Rus protestoculara uygulanan şiddetli baskıdan ve Putin'in önde gelen rakibi Navalny'nin serbest bırakılması için ülke genelinde gerçekleştirilen protestolardaki tutuklamalardan çok rahatsız olduğunu söyledi.

Rusya’da 5.300'den fazla protestocu tutuklandı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Blinken'in yorumlarını görmezden geleceğini belirterek, Washington'ı ülkesine yeni yaptırımlar uygulamaması konusunda uyardı.

Kuzey Kore ile ilişkilere de değinen Blinken, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için ABD müttefikleri ile koordineli olarak ek yaptırımların kullanılabileceğini söyledi.