Cezayir’deki Berberiler kültürel miraslarını yaşatmaya devam ediyor.

Amazig takvimine göre 2972 yılının kutlandığı Azra köyü, Berberilerin (Amazigler) asırlardır sürdürdükleri kültürel miraslarını ön plana çıkaran yiyecek, elbise ve il işi ürünlerinin sergilendiği bir kutlamaya ev sahipliği yaptı.

Azra köyünde düzenlenen etkinliklere, çevre şehirlerden gelen çok sayıda yerli turist de ilgi gösterdi.

ZENGİN VE FAKİR BİR ARAYA GELİYOR

Köy sakinlerinden Zeynep Luvalitin, yaptığı açıklamada, "Adet olarak yılbaşlarını ailemizle de kutlarız. Zengini ve fakiri bir araya toplayan kuskus tabağının etrafında beraber otururuz. (Kuskus yemeği) Geleneksel olarak yedi çeşit sebzeyle hazırlanır." dedi.

Yeni yıl kutlamaları için güzel bir atmosfer oluşturulması için köydeki tüm kadınların el birliğiyle çalıştığını belirten Luvalitin, toplu bir şekilde kültürlerine ait kadim şarkılar söylediklerini ve güzel bir yeni yıl dilediklerini söyledi.

KUTLAMALAR, CEZAYİR'İN KÜLTÜRÜNÜ VE KİMLİĞİNİ YANSITIYOR

Safir Kültür Derneği Başkanı Hanan Kasid "Amazigler de diğer bütün Cezayirliler gibi kutlamalarında cömertliklerini gösterdiler." dedi.

Yeni yıl kutlamalarına katılmak için Azra köyüne geldiğini belirten Kasid, bu kutlamanın Cezayir'in kültürünü ve kimliğini yansıttığını ifade etti.

Kasid ayrıca buradaki yeni yıl etkinliğinin bütün Cezayir köylerine örnek olmasını istediğini vurguladı.

Cezayir’deki Amazigler her yıl 12 Ocak'ta geleneksel yılbaşını kutluyor.