Litvanya, Estonya ve Letonya Savunma Bakanları yaptıkları ortak basın toplantısında Belarus'un göçmenleri silah olarak kullandığı ve Avrupa sınırlarına bilerek taşıdığı iddia edildi.

Açıklamada, "Göçmen krizi, askeri alana da sıçrayabilecek provokasyondur. Bu yapılan uygulamaya derhal son verilmeli.’’ denildi.

Ortak bildiride, Belarus'ta mahsur kalan göçmenlerin Polonya sınır muhafızlarına taş attığı ve jiletli telleri geçmek için kütükler kullandığı iddia edildi.

AB, Belarus'u binlerce göçmeni Avrupa’ya geçmeye teşvik ederek kıtaya bir saldırı düzenlemekle suçladı. AB ayrıca Belarus'u bu yaptığı uygulamaya son vermezse yeni yaptırımlarla tehdit etti.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, doğal gaz ve ticari mal geçişini durdurmak da dahil olmak üzere herhangi bir yaptırıma misilleme yapacağını belirtti.

AVRUPA'NIN İLK GÖÇMEN DUVARI İNŞA EDİLMEYE BAŞLANDI

AB ülkesi Litvanya, Trump dönemi ABD'sindeki benzer bir göçmen duvarı inşa etmeye başladı.

Son 3 ay içinde Belarus üzerinden 5 bini aşkın Orta Doğulu ve Afrikalı göçmenin ülkeye girmeye çalıştığını aktaran Litvanyalı yetkililer, sınırlarda 3,5 metre yükseliğinde bir jiletli çelik tel örmeye başladı.

500 kilometre boyunca uzanacak olan duvarın gelecek Eylül ayında tamamlanacağı bildirildi.

BELARUS-POLONYA SINIRINDAKİ GÖÇMEN KRİZİ DEVAM EDİYOR

Belarus tarafındaki sınır boyunda, aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu yüzlerce kişilik gruba yardım kuruluşlarınca yiyecek ve içecek yardımı sağlanmaya başladı.

Avrupa'ya göçme umuduyla Belarus-Polonya sınırındaki gruplar, bekleyişlerine devam ediyor.

Soğuk hava koşullarına rağmen sınır boyunda geceyi çadırlarda geçiren mültecilerin her geçen gün gıda, su, sağlık ve hijyen ihtiyaçları arttı.

POLONYA GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Polonya Savunma Bakanlığınca sınırı geçmeye çalışan göçmenlerin gözaltına alındığını bildirildi. Bu olaylar üzerine Polonyalı yetkililer sınır boyunda güvenlik güçlerinin sayısını 15 bine çıkardığını duyurdu.

Belarus Devlet Sınır Komitesi, sınırdan geçmeye çalışanlardan bazılarının Polonyalı güvenlik güçlerince yaralandığını ve Belarus'un yaralılara tıbbi yardım sağladığını bildirdi.

Komiteden yapılan açıklamada, Polonya güvenlik güçlerinin sınırdaki gruplara karşı silah kullandığı ve üzerlerine ateş açtığı belirtildi.