Batı Afrika sahilleri ABD ve AB ülkelerine gidecek olan uyuşturucunun merkezi olarak kullanılıyor.

Fildişi Sahili'nde bugün ele geçirildiği duyurulan 2 ton saf kokain ise uyuşturucu ticaretinde özellikle Batı Afrika’nın önemli bir yer teşkil ettiğini kanıtlar nitelikte.

Güney Amerika’dan gelen işlenmemiş uyuşturucu özellikle fakir ve denetimden yoksun ülkelere götürülerek işleniyor. İşlenen uyuşturucunun dağıtımı ise direk olarak ABD ve AB ülkelerine yapılıyor.

Fildişi Sahili’nin liman kenti San Pedro’da geçtiğimiz yılda da 1 ton uyuşturucu ele geçirilmişti. Bugün yakalandığı duyurulan 2 ton saf kokain ise bu zamana kadar ülkede ele geçirilen en büyük miktar olarak kayda geçti.

Uyuşturucu Tacirlerinin Gözdesi O İki Ülke!

ABD ve AB’ye giden uyuşturucu ticaretinde tacirler kıyı şeridinde bulunan birçok ülkede faaliyet gösterse de küçük bir ada ülkesi olan Kabo Verde (Yeşil Burun Adaları) ve Gine Bissau daha çok öne çıkıyor. Her iki ülke de Afrika’da en yoksullar listesinde.

Peki Neden Bu Yoksul Ülkeler Tercih Ediliyor?

Batı’ya giden uyuşturucu ticaretinde kullanılan okyanusa kıyısı bulunan ülkelerin seçilmesinin en önemli nedeni ise bu ülkelerde yasal boşluk bulunması ve denetimlerin yeterli olmaması olarak gösteriliyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütüne (OECD) göre, bölgede yıllık 40 bin ton uyuşturucu taşınıyor.