IKBY Başkanı Mesut Barzani, Türkiye, ABD ve İran'ın karşı çıktığı referandumu düzenleyeceklerini açıkladı. Barzani, "Referandum sınırların belirlenmesi değil. Sonuçlarını Bağdat'la müzakere edeceğiz" dedi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Bağdat tarafından "anayasaya aykırı" olarak nitelenen referandum kararından geri dönmeyeceklerini açıkladı.

Barzani, IKBY'yi bu kararı almaya Bağdat'ın zorladığını belirtti. Uluslararası kamuoyunun merakla beklediği basın toplantısında konuşan Barzani, referandumun ertelenmeyeceğini belirtti. Barzani, "25 Eylül'de yani yarın, kararımızı vereceğiz" ifadesini kullandı.

IKBY Başkanı, "Bağdat Hükümeti, Peşmergeye tek fişek göndermediği gibi maaş ve bütçeyi de kesti. Kürdistan'ı yok sayma retoriğini terk etmediler. Tüm bu sorunların çözümü için çok çalıştık. Ama Bağdat bunu kabul etmedi" ifadesini kullandı.

IKBY Başkanı, "Bundan sonra Bağdat ile olan diyaloğumuz iyi bir komşu olmak esasında olacak" ifadesini kullandı. Barzani, bölgedeki Kürtlerin sadece bağımsızlıkla güvenliklerini sağlayabileceklerini öne sürdü.