İsrail'in Gazze'ye saldırması için silah sağlayan Elbit Systems, yeni bir yan kuruluş kuruyor: Elbit Systems Emirates. Konuyla ilişkili olarak Elbit Systems yöneticilerinden Ran Kril, “İbrahim Anlaşmaları bölgedeki ticari iş birlikleri için sağlam bir temel sağlıyor” dedi.

Geçen yıl İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan ve Fas arasında ABD'nin aracılık ettiği normalleşme anlaşmalarına atıfta bulunan Kril, bu ülkeler “Elbit Systems için önemli yeni pazarlar” açıklamasında bulundu.

Bu durum, İsrail'in Arap devletlerini savaş endüstrisi için kar merkezleri olarak gördüğüne dair önemli bir ipucu olarak gözler önüne seriliyor.

Elbit, ürünlerinin Filistinlilerin yaşamlarını sona erdirmede etkili olduğu kanıtlanmış bir şirketin silahlarından bahseden Arapça bir videoda övüldü.

Elbit Systems, bu hafta Dubai Airshow'a katılan bir düzineden fazla İsrailli silah üreticisi arasındaydı. Bunlar arasında İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) ve Rafael vardı.

“İLK YAPAY ZEKA SAVAŞI”

Bu firmalar, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarında kullandığı silahların önde gelen tedarikçileri arasında yer alıyor. Buna İsrail'in 60'tan fazla çocuk da dahil olmak üzere 250 Filistinlinin ölümüne sebep olduğu mayısta yapılan Gazze'deki 11 günlük savaş da dahil. Saldırı sırasında İsrail bütün aileleri evlerinde yok etti.

Kurumsal gözlemci Who Profits, Elbit Systems'in İsrail'in saldırısına “doğrudan dahil olduğunu” söyledi.

Şirket, droneların önemli bir ihracatçısı aynı zamanda. Elbit İHA’ları, saldırı sırasında İsrail ordusu tarafından kullanıldı ve Elbit personeli ayrıca yeni bir insansız hava aracı biriminin “operasyon odasında” çalıştı.

Birim iki drone filosu işletiyor, biri teftiş etmek ve istihbarat toplamak için, diğeri toplanan verilerle "hedeflere saldırmak için.

Kim Karlar’a göre, Gazze Şeridi, “yeni yapay zeka yetenekleri” için test bölgesi olarak kullanılıyor.

Ürünlerini düzenli olarak "savaşta kanıtlanmış" olarak pazarlayan Elbit, silahları, 2014 yazında İsrail'in Gazze'ye yönelik büyük saldırısında da kullandı.

Bu saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki savaş suçlarıyla ilgili soruşturmasının bir parçası . İsrail ordusu o yaz günde ortalama 11 Filistinli çocuğu öldürdü.

"STRATEJİK İTTİFAK"

Dubai Airshow, perşembe günü BAE ve İsrail firmaları arasında başka bir askeri anlaşma sağlandığını dile getirdi.

BAE'deki en büyük savunma sanayii şirketlerinden biri olan EDGE, insansız askeri ve ticari gemiler, diğer bir deyişle deniz dronları tasarlamak ve inşa etmek için IAI ile bir mutabakat zaptı imzaladı. EDGE CEO'su buna “stratejik ittifak” dedi.

Gemiler istihbarat toplama, gözetleme, sınır operasyonları ve deniz savaşları için kullanılacak.

ÜRDÜN İSRAİL'E DAHA SIKI SARILDI

Bu arada Ürdün, İsrail lobisi gözlemcilerinin tahmin ettiği gibi, İbrahim Anlaşması'nın meyvelerini topluyor.

Gazeteci Barak Ravid, Ürdün, İsrail ve BAE'nin, Ürdün topraklarında İsrail'e enerji sağlamak için bir güneş enerjisi çiftliği inşa edileceğini bildirdi.

ABD iklim elçisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmaya aracılık ettiğini söyledi. Ravid, isimlerini vermeden "beş İsrailli yetkiliye" atıfta bulundu.

BAE GÜNEŞ ÇİFTLİĞİNİ FİNANSE EDECEK

Buna karşılık İsrail, Ürdün'e su sağlamak için Akdeniz kıyısında bir arıtma tesisi kuracak.

Son yıllarda İsrail ve Ürdün arasındaki gerilimlere rağmen ilişkiler, Ravid'e göre, Naftali Bennett'in başbakanlığı devralmasından bu yana “önemli ölçüde iyileşti”.

Buna Ürdün'ün İsrail'in Gazze'deki sivilleri katletmesinden sadece aylar sonra İsrail hava kuvvetlerinin yanında eğitim vermek üzere gizlice savaş uçağı pilotları göndermesi de dahil. Ürdün Hava Kuvvetleri komutanları da yakın zamanda Dubai'de İsrailli ve BAE’li mevkidaşlarıyla bir araya geldi.

İsrail ve Ürdün, Filistin'e hakları teslim edilmemesine veya Doğu Kudüs dahil Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri işgaline son verilmemesine rağmen 1994'te bir barış anlaşması imzaladı.

Ancak iki ülke arasındaki resmi bağlara rağmen, bu asla insanlar arasında sıcak bir barışa dönüşmedi.

Ürdün halkı ve milletvekilleri, Ürdün'ün İsrail'e 15 yıl boyunca en az 10 milyar dolar ödemesini öngören ABD destekli bir gaz anlaşmasının yanı sıra, İsrail'in Filistinlilere yönelik devam eden zulmüne şüphesiz katkıda bulunacak olan anlaşmaya, şiddetle karşı çıkıyor.

Ürdün halkı ve parlamentosu, 2016 yılında imzalandığından bu yana anlaşmaya şiddetle karşı çıktı ve kampanyalar ve protestolar yoluyla defalarca iptal edilmesi çağrısında bulundu.