Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, düzenlediği yıl sonu değerlendirme toplantısında yerli ve yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Bayramov, 2021’de Azerbaycan’ın bağımsız, aktif, açık ve milli dış politika çizgisini sürdürdüğünü belirterek Karabağ Savaşının kazanımlarının diplomatik alanda pekiştirilmesi ve bölgede oluşan yeni gerçekliklerin dünya kamuoyuna anlatılması hususunda çalıştıklarını kaydetti.

ERMENİSTAN’IN MESNETSİZ İDDİALARI KABUL GÖRMEDİ”

30 yıllık işgal durumunun bölgeye verdiği zararın anlatılmasının Azerbaycan’ın dış politikasının öncelikleri arasında bulunduğunun altını çizen Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan arasında devam eden yargı süreçlerine değindi. Bayramov, Azerbaycan ile Ermenistan’ın Uluslararası Adalet Divanında birbirine karşı dava açtığını anımsatarak, Ermenistan’ın mesnetsiz iddialarının çoğunun mahkemece kabul görmediğini aktardı.

Ermenistan’a karşı uluslararası yargıda mücadelelerini sürdüreceklerini bildiren Bakan Bayramov, “Yakın zamanda birkaç uluslararası konvansiyon üzere ilk olarak çevreye verilen zarar ve doğal kaynakların yasa dışı kullanılması konusunda uluslararası mahkemelere başvuruda bulunacağız. Bu konu 2022’deki görevlerimiz arasında bulunmaktadır.” dedi.

NORMALLEŞMEYE TAM DESTEK

Bayramov, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine Azerbaycan’ın tam destek verdiğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Uluslararası hukuk ilkeleri temelinde Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinden yanayız. Hatta barış anlaşması üzerinde çalışmaya hazır olduğumuzu da beyan ettik. Bunun daha geniş bir düzeyde bölge ülkelerinin ilişkilerinin normalleşmesi hususunda temel oluşturabileceği düşüncesindeyiz. Kardeş Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerinin normalleşmesini tam destekliyoruz. Türkiye’nin bu konudaki tüm düzeylerdeki mesajlarını takdir ediyoruz. Değerli kardeşim Mevlüt (Çavuşoğlu) bey her açıklamasında bu konunun bölgedeki süreçlere olumlu etkisinden, bu konuların Azerbaycan’la müzakere edilmesinden, ortak çıkar ve tutumlarımızdan bahsediyor.