Bosna Hersek’te yaşanan krizin bir numaralı sorumlusu Dodik, ABD Hazine Bakanlığı’nın hakkındaki yaptırım kararını açıklamasının ardından açıklamalarda bulundu.

Dodik, Amerikan yaptırımlarının siyasi çizgisini bozmayacağını belirtti.

ABD tarafından kendisi ve danışmanı Milan Tegeltija aleyhinde ilan edilen yaptırımların ardından lideri olduğu Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (SNSD) yönetimi ile olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren Dodik, ABD’nin kendisini hiçbir delil olmadan hedef aldığını ve Bosna Hersek’in içişlerine doğrudan müdahil olduğu iddiasında bulundu.

ABD’DEN DODİK’E YAPTIRIM KARARI

ABD Hazine Bakanlığı’nın resmi sitesinde Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Milorad Dodik ve siyasetçinin kontrolü altında olan bir yapı olarak tarif edilen Banja Luka merkezli Alternativa Televizyonu'nun yolsuzluk ve Bosna Hersek’in istikrarı ve toprak bütünlüğüne tehditler nedeniyle yaptırım listesine alındığı duyuruldu.

“ABD, MÜSLÜMANLARI DESTEKLİYOR”

ABD’nin aleni bir şekilde Müslümanları desteklediğini ve Ameirkalıların Müslümanlar için bir devlet kurmak istediğini öne süren Dodik, dünyanın bir kaos içerisinde olduğunu ve ABD’nin mevcut şartlar dahilinde kendi standartlarını geçerli kılmaya çalıştığını ifade etti.

Almanya’nın da yaptırım uygulamasını beklediğini belirten Dodik, bu yaptırımlar beni yolumdan çevirmeyecek açıklamasında bulundu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüştüğünü ifade eden Dodik, Sırpların hiçbir yaptırımı desteklemeyeceği konusunda güvence aldığını bildirdi.

Dodik, öldürülmesi halinde bunun İngilizlerin desteğiyle Amerikalılar tarafından yapılmış olacağının bilinmesini istediğini belirtti.

BAĞIMSIZLIK TEHDİDİ

Milorand Dodik, ABD'de banka hesabı olmadığını ve ABD'ye gitmek gibi bir niyeti de olmadığı belirtirken yaptırımların kendisi için bir mana ifade etmediğini söyledi.

Dodik, Sırp Cumhuriyeti entitesi aleyhinde yaptırım kararı alınması durumunda entitenin aynı gün Bosna Hersek'ten bağımsızlığını ilan edeceği tehdidinde bulundu.

AB ÜYESİ ÜLKELERE ÇAĞRI

ABD’nin Sırp lider Dodik aleyhinde yaptırım kararı almasını memnuniyetle karşılıyan Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, AB üyesi ülkeleri de benzer müeyyideler tatbik etmeye davet etti.

KOSOVA VE KUZEY MAKEDONYA’DAN AÇIKLAMA

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ABD yaptırımlarını desteklediklerini ifade etti.

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani, ABD’nin Bosna Hersek’in toprak bütünlüğü ve istikrarına karşı süreklilik arz eden tehditlere karşı attığı yaptırım adımına destek verdiklerini açıkladı.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ise sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, ABD yaptırımlarının Bosna Hersek’te barışı aktif bir şekilde zedeleyen Dodik’e karşı gerekli bir karar olduğunu belirtti.

İngiltere’nin Bosna Hersek Büyükelçisi Matthew Field da Twitter’da yayınladığı bir açıklama ile Londra’nın Dodik aleyhindeki yaptırımları desteklediğini kaydetti.