Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi sonrasında başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere bir çok batı ülkesi Rusya'ya yaptırım uyguladı. İşgalin 18. gününde, birçok Ukraynalı bölge ülkelere sığınmaya çalışırken, Avrupa ülkelerinin ayçiçeği yağı ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan Ukrayna'da yaşananlar krize sebep oldu.

Rusya'nın ticaret yollarını kapatması ve deniz ticaretini de engellemesi krizin büyümesini sağladı.

Ayçiçeği yağı ihtiyacının yüzde 60'ını Ukrayna'dan temin eden İspanya ve Almanya'da, stokta bulunan yağ talebi karşılamamaya başladı. Bu durum nedeniyle süpermarketler ayçiçek yağına sınırlama getirdi.

ALMANYA TEDARİK SORUNU YAŞIYOR

Rusya'dan ayçiçeği yağı alımı yapan Almanya, uyguladığı yaptırımlar sonrasında un ve yağ fiyatlarında yükselme sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Alman halkı, yükselen fiyatlar sonrasında stok yapmaya çalıştı.

Almanya'nın süpermarketlerinden birinde müşteri başına en fazla 4 litre yağ satılsa da, stoklar kısa süre içerisinde eridi. Süpermarket zinciri, Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle bu durumun devam edeceğini belirtti.

İSPANYA'DA DA BENZER DURUM VAR

İspanya'da da süpermarketler açıklama yapmak zorunda kaldı. Market vitrinlerine, "Ukrayna'daki durum nedeniyle ayçiçeği yağı tedarikinde bazı sorunlar var. Bu nedenle alımlar müşteri başına günlük üç adet bir litrelik şişe veya bir adet beş litrelik şişe ile sınırlıdır. Özür dileriz" ifadesi yer alan yazılar yapıştırıldı.

Ukrayna'da yaşananlar nedeniyle akaryakıt fiyatlarında da artışlar meydana geldi. Yakıt fiyatlarının artması nedeniyle, Almanya ve İspanya'da market yetkilileri diğer ürünlerde de fiyat artışı olabileceğini duyurdu.