Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avro Bölgesi'nde Mart ayı ile ilgili yıllık enflasyon öncü verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Paylaşılan öncü verilere göre, Avro Bölgesi'nde, şubat ayında yüzde 5,9 olan yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 7,5'e çıktı. Avro Bölgesi'nde enflasyon, martta aylık bazda yüzde 2,5'a ulaştı.

Enflasyonun mart ayına yüzde 6,7'ye yükselmesi beklenirken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle artan enerji fiyatları tahminlerin tutmamasına neden oldu.

Avro Bölgesi'nde mart ayındaki enflasyon, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 44,7 ile enerji sektöründe gerçekleşti. Enerji sektörünü, yüze 5 gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 3,4 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 2,7 ile hizmet sektörü takip etti.

Mart ayı enflasyonu, Almanya'da yüzde 7,6, Fransa'da 5,1, İspanya'da 9,8, İtalya'da 7, Hollanda'da 11,9, Belçika'da 9,3, Estonya'da 14,8 ve Litvanya'da yüzde 15,6 seviyesinde açıklandı.

25 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Avro Bölgesi'inde mart ayında yüzde 7,5 olarak açıklanan enflasyon, Eurostat'ın verileri toplamaya başladığı son 25 yıldan beri en yüksek seviyeye ulaştı. Eurostat, Avro Bölgesi enflasyon rakamlarını 1997 yılından beri takip ediyor.

Bölgedeki enflasyon oranının, 1999 yılında tek para birimine geçişinden itibaren bu kadar yükselmemiş olması dikkatleri çekerken, bölgede enflasyon geçen yazdan beri artmaya devam ediyor.