Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Zirvesi, Myanmar’daki cuntacıların bölgesel barış anlaşmasına uymadığı için kınadı. Myanmar’daki cuntacılara sunulan düşük bir temsilci gönderme önerisinin reddetmesi nedeniyle Myanmar zirveye katılmadı.Myanmar cuntası Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, sadece cuntacı devlet başkanının veya bakanlık temsilcisinin zirveye katılmasını kabul edeceğini ve koltuğunun boş olacağını belirtti.

Güneydoğu Asya Ulusları Birliği (ASEAN) liderliği şuan elinde olan Brunei ve diğer ülke genel sekreterleri toplantının açılış konuşmasında Myanmar’ı kınadıktan sonra ülke ile ilgili başka açıklama yapmadılar.

ABD DÖRT YIL SONRA İLK KEZ KATILACAK

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) sanal zirvesine katılacak. Biden, 4 yıl sonra ASEAN zirvesine katılan ilk ABD Başkanı olacak.

ABD’nin Brunei Büyükelçiliği'nin basına verdiği demeçte, Biden'ın bu hafta ASEAN için ABD heyetine liderlik edeceği aktarıldı.

Biden’ın zirvede Kovid-19 aşı dağıtımı, iklim değişikliği, tedarik zincirleri ve altyapı konularında işbirliğini ele alması bekleniyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın katıldığı 2017'de Filipinlerin başkenti Manila'daki ASEAN-ABD Zirvesi’nden bu yana ABD başkanlık düzeyindeki toplantılara katılmadı.

MYANMAR DARBE

Myanmar'da askeri darbenin sinyalleri, 8 Kasım 2020'de düzenlenen ve ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) kazandığı genel seçimlerdeki oy sayımlarında hile yapıldığı iddialarının yıl başında yeniden gündeme gelmesiyle başladı.

Muhalefet partilerinin hile iddialarına dair üst üste yaptığı açıklamalar ve ordu destekçilerinin "seçimlerde adalet" yürüyüşleri üzerine 28 Ocak'ta Genelkurmay Başkanı General Min Aung Hlaing, NLD hükümetine, hile iddialarına açıklık getirmesi çağrısında bulundu.

Genelkurmay Başkanı Hlaing'ın açıklamasından günler sonra, seçimlerin ardından ilk parlamento oturumunun gerçekleştirileceği 1 Şubat sabahı Suu Çii, Devlet Başkanı Win Myint ve üst düzey hükümet yetkililerinin gözaltına alındığı haberleri duyuldu.

Gün içinde iddiaları doğrulayan Myanmar ordusu, seçimlerdeki hile iddiaları nedeniyle yönetime el koyduklarını, General Hlaing'ın Devlet Başkanı olarak göreve getirildiğini, olağanüstü halin ilan edildiğini ve bir yıl içinde yeniden genel seçimlere gidileceğini duyurdu.

Darbeden sonra Myanmar kabinesinin görevine son verilirken ülkenin parlamentosu ve senatosu feshedildi.