Arap Birliği, Tunus’ta erken genel seçimlere katılımın çok düşük olmasının nedenlerinin araştırılması çağrısında bulundu.

Arap Birliği'nin Tunus seçimlerini izleyen temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada, seçimlere katılımın düşük olduğu ve katılım oranlarının yüzde 8,8 civarında kaldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, seçim süreciyle ilgili tüm taraflardan düşük katılıma neden olan sebeplerin incelenmesi istenerek, yeni seçim sistemi gibi çeşitli etkenlerin de bu sonuca neden olabileceğine işaret edildi.

Oy kullanma ve oyların sayılması işleminin, sakin ve düzenli bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, Arap Birliği heyetinin ziyaret ettiği seçim merkezlerinin yüzde 92,7'sinin çevresinde herhangi bir seçim propagandasına rastlanılmadığı ve seçim merkezlerinde güvenliğin iyi bir şekilde sağlandığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca seçim sürecinde seçmenleri etkileyecek herhangi bir girişimin tespit edilmediği, ziyarette bulunulan seçim merkezlerinin yüzde 78,9'unda çalışan sandık görevlilerinin performansının beğenildiği kaydedildi.

Tunus'ta 161 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için dün erken genel seçim düzenlenmişti.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, yaklaşık 9 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada, seçimlere katılımın yüzde 8,8 civarında olduğunu duyurmuştu.