Avrupa Parlamentosu bugün (Çarşamba) Rusya'yı teröre sponsor devlet ilan eden bir kararı kabul etti ve 27 ülkeden oluşan AB'yi de aynı şeyi yapmaya çağırdı.

AB milletvekilleri tarafından onaylanan bir kararda, "Rusya Federasyonu tarafından Ukrayna'nın sivil halkına karşı gerçekleştirilen kasıtlı saldırılar ve zulümler, sivil altyapının tahrip edilmesi ve diğer ciddi insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlalleri terör eylemleridir."

Toplam 494 milletvekili fikir lehine oy kullanırken, 44 milletvekili çekimser kaldı. Belge, Ukrayna savaşı sırasında kaydedilen ihlallerle sınırlı olmayan Rusya'ya yönelik suçlamaları listeliyor.

Kararda ayrıca, "yaptırımlara tabi kişilerin listesinin genişletilmesi" ve "tüm AB ülkelerini ve potansiyel adayları AB yaptırım politikasına katılmaya" çağırmak da dahil olmak üzere AB Konseyi tarafından alınması gereken önlemler öneriliyor.

Estonya, Letonya ve Litvanya'nın da dahil olduğu üzere bir dizi Avrupa ülkesi daha önce Rusya'yı terörü destekleyen bir devlet ilan eden kararlar aldı.

Ukrayna, daha fazla Batılı devleti aynı şeyi yapmaya çağıran bu kararları memnuniyetle karşıladı.