Edinilen bilgiye göre, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" çalışmaları çerçevesinde CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi genel başkanlarının kararıyla kurulan komisyonlar çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamdaki seçim komisyonu çalışmaları, "seçim takviminden önceki süreç", "seçim takviminin başladığı tarihten seçim gününe kadar olan süreç", "seçim günü yapılacak işlemler" ve "seçim günü sonrasında yapılacak itiraz işlemleri" olarak 4 ana başlıkta yapılıyor.

Bu başlıklarla ilgili altı muhalefet partisinin komisyon yetkilileri, öncelikle kendi partilerinde çalışma yürütecek. Her partinin hazırlayacağı metin, komisyonun 25 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda ele alınacak. Bu çerçevede oluşturulacak ortak metin, altı muhalefet partisi genel başkanına 29 Mayıs Pazar günü Gelecek Partisi'nin ev sahipliğinde yapılacak çalışma yemeği öncesinde sunulacak.

Komisyon, şu ana kadar yaptığı çalışmalarda il ve ilçe seçim kurulları ile seçmen kütüğü ve sandık kurulları konusunda ortak bir karara vardı. Sandık kurullarının ne şekilde oluşacağı, bunların eğitimi konularında her bölgede farklı bir yapılanma olacak. Seçmen kütüklerine yönelik ise yabancıların yoğun olduğu yerler tespit edilecek.

YASAMA ÇALIŞMASI HAZİRAN AYI SONUNDA BİTECEK

Yasama komisyonu da "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" mutabakat metnine göre Anayasa, Meclis İçtüzüğü ve diğer yasalarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Komisyon, yasama, yürütme ve yargı başlıklarında yapacağı çalışmayı haziran ayı sonunda bitirecek.