Almanya'nın ihracatı, eylülde Avrupa Birliği (AB) ve Çin’den gelen zayıf taleple yüzde 0,5’lik düşüş kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,5 azalarak 134,5 milyar avro oldu.

Eylülde ithalat ise yüzde 2,3 gerileyerek 130,8 milyar avroya düştü. Böylece Almanya’nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 3,7 milyar avro oldu. Eylül 2021’de söz konusu fazla 11,7 milyar avro olarak kayıtlara geçmişti.

Eylül 2021'e göre ihracat yüzde 20,3, ithalat da yüzde 30,7 arttı.

Almanya'da eylül ayı ihracatının 73,4 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 64,3 milyar avroluk bölümü de AB'den geldi.

Ağustos 2022’ye göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 1,7 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 1,2 azaldı.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı ağustos ayına kıyasla yüzde 2 azalarak 8,9 milyar avroya geriledi. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 5,6 artarak 14,5 milyar avroya ulaştı.

Almanya’nın Rusya’ya ihracatı eylülde yüzde 5,4 düşerek 1 milyar avroya indi. Rusya’dan ithalat ise yüzde 33,1 gerileyerek 1,8 milyar avroya düştü.

Bu arada, Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nun (Ifo) İhracat Beklenti Endeksi, yüksek düzeyde belirsizliklere rağmen ekimde eksi 6 puandan eksi 5,3 puana yükseldi.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, "Kimyasallar, cam eşya ve metal üretimi gibi enerji yoğun sektörler için durum hala zor… Yüksek düzeydeki belirsizlik, yurt dışından yeni sipariş alma konusundaki isteksizliği tetikliyor.” değerlendirmesinde bulundu.