Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, bir "gaz krizinin" ortasında olduklarını belirterek, ülkesinin 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı'nın 2'nci aşaması olan "uyarı" seviyesinin etkinleştirildiğini bildirdi.

İklimi Koruma Bakanı Habeck, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, Alman hükümetinin gaz arzında yaşanabilecek ek kesintilere hazırlanmaya devam ettiğini söyledi.

Doğal gazda arz güvenliği için "uyarı" seviyesinin etkinleştirildiğini aktaran Habeck, bunun Rus gazının tamamen kesilmesine karşı daha fazla tedbir amaçlı olduğunu ifade etti.

Habeck, gazın şu an piyasadan temin edilip depolanabilir olmasına rağmen durumun "ciddi" olduğunu vurgulayarak, "Şimdi hissetmesek bile bir gaz krizinin ortasındayız." dedi.

DAHA FAZLA ARTIŞ BEKLENİYOR

Söz konusu uyarının, Gaz Acil Durum Planı'nın 2'nci seviyesi olduğuna dikkati çeken Habeck, "Fiyatlar zaten yüksek ve daha fazla artış için hazırlanmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Hükümetin "uyarı" seviyesini etkinleştirmesinde, 14 Haziran'dan bu yana Rusya'dan gaz arzının kesilmesi ve gaz piyasasındaki yüksek fiyat seviyesinin devam etmesi etkili oldu.

Alman kanunlarına göre "uyarı" seviyesinin, uzun vadeli gaz arz kesintisi riskinin yüksek olması durumunda devreye alınması öngörülüyor. Uyarı seviyesi teorik olarak enerji şirketlerinin sanayiye ve hane halkına yüksek fiyatlar vermesini, bu sayede talebin düşmesini hedefliyor.

3 AŞAMALI PLANDA 2'NCİ AŞAMAYA GEÇİLDİ

Almanya'nın Gaz Acil Durum Planı, erken uyarı, uyarı ve acil durum olmak üzere üç seviyeden oluşuyor ve aşamalara göre piyasada alınacak tedbirleri içeriyor.

Almanya, 30 Mart’ta, Rusya'dan gelen doğal gazın kesintiye uğrama ihtimaline karşı Gaz Acil Durum Planı'nda erken uyarı seviyesini etkinleştirmişti.

Bir sonraki seviyenin etkinleştirilmesi ise doğal gaz dağıtımında devlet kontrolünü öngörüyor.

Alman hükümetinin bugün aldığı gazda "uyarı" kararının, özellikle Moskova ile Soğuk Savaş'a kadar uzanan güçlü enerji bağları geliştiren Avrupa'nın en büyük ekonomisi için zor günlere işaret edeceği değerlendiriliyor.