BosnaSırplar tarafından Srebrenitsa’da yaşananları incelemek üzere oluşturulan bir komisyonun başkanlığına getirilen Greif, liderli olduğu komisyon ile Srebrenitsa’da yaşanan soykırımı inkar eden bir rapor hazırlamıştı.

Greif’in Srebrenitsa soykırımını inkar eden bir isim olması nedeniyle gelen eleştirilerin ardından Almanya Dışişleri Bakanı, İsrailli tarihçiye üstün hizmet nişanı verilmesi teklifini geri çekti.

Bu yılın başlarında Auschwitz-Birkenau toplama kampına odaklanan Holokost araştırmasına katkılarından dolayı Greif'i ödüllendirmeyi planladığını açıklayan Almanya’nın bu kararını Kanada Soykırım Araştırma Enstitüsü (IGC), “hakikat ve adalet için yeni büyük zafer” olarak nitelendirdi.

Uluslararası mahkemelerce soykırım olduğuna hükmedilen Srebrenitsa soykırımını inkar eden tarihçinin onurlandırılacağı haberi, Bosna Hersek’te tepkiye neden olmuştu.

Dışişleri Bakanlığı’nın Greif'e ödül verme kararını geri çektiği Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından açıklandı.

Greif'in liderliğini üstlendiği komisyonun Srebrenitsa soykırımıyla ilgili çalışması, “raporun gerçeği utanmazca manipüle etmesi karşısında dehşete düştüğünü” söyleyen Dünya Yahudi Kongresi yetkililerinden Menachem Rosensaft dahil birçok uzman tarafından kınanmıştı.