Almanya Uyum Vakfı'nın burs ve mentörlük programı olan "Kendi Yolunda Git"in 10. yıldönümü nedeniyle Berlin'de bir etkinlik düzenlendi.

Programda konuşma yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesindeki vatandaşlık yasasını dünyadaki en modern düzeye getirmek istediklerini belirtti.

Başbakan Scholz, Belediye Başkanı olduğu dönemde kendisini etkileyen en önemli olaylardan birisinin Alman vatandaşlığına kabul edilmiş kişilere belge teslim töreni olduğunu aktararak, orada çok duygulu anlar yaşadığını dile getirdi.

Almanya’da vatandaşlıkla bir engeli aşmaları gerektiğini vurgulayan Scholz, şunları söyledi:

“Herkesin bilmediği bir şey var. Vatandaşlığa kabullerin yüzde 50’si birden fazla uyruğun da kabul edilmesiyle gerçekleşiyor ve diğerlerinde neden böyle olmadığını açıklamak zor. Sanırım son birkaç yılda öğrendiğimiz bir şey var; birçok insan, geldikleri ülkeye asla geri dönemeyebileceklerini biliyor.”

Almanya’da uyumla ilgili görevlerden birisine değinmek istediğine işaret eden Scholz, “Uyuma giden yolun çok taşlı olmamasını, ırkçılık, önyargı gibi devam eden birçok zorluk tarafından tehdit edilmemesini sağlamalıyız.” dedi.

Scholz, 30 yıl önce Almanya’da sosyal güvenlik sistemi ve iş gücü piyasasının karşılaşacağı zorlukların tartışıldığını hatırlatarak, “Ülkemizin sahip olduğu ekonomik güç, gelişme, bu kadar çok insanın Almanya’ya göçü olmasaydı asla başarılı olamazdı. Bunu unutmamalıyız.” diye konuştu.