Türkiye karşıtı haberlerine devam eden Alman Deutsche Welle (DW), bu sefer de Çerkesler üzerinden Türkiye'yi hedef aldı.

DW Türkçe'de yayımlanan haberde, Türkiye'de Çerkeslere karşı asimilasyon uygulandığını iddia etti.

SÖZDE YOK OLMA TEHLİKESİ

DW Türkçe'nin yayınladığı haberde "Çerkesler kültürlerini kaybetmemek için uğraşıyor. Teşvik etmek lazım, yoksa yakın bir gelecekte Çerkes dili ve kültürü yakın bir gelecekte yok olacak." ifadelerine de yer verildi.

Haber, DW Türkçe'nin hesabından şu ifadelerle servis edildi:

ÇERKES FORUMU'NDAN TEPKİ GECİKMEDİ

Alman medya kuruluşunun haberi, Çerkes Forumu tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Çerkes Forumu tarafından yapılan açıklamada, "Alman DW kanalının Türkiye aleyhinde iddialarını asla kabul etmiyoruz. Biz Çerkesiz, bizden hain çıkmaz." ifadelerine yer verildi.

KAHRAMANMARAŞ'TA SOYKIRIM ANITI

DW Türkçe'nin haberine tepki gösteren Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, "Asimilasyon mu! Bu yıl büyük sürgünün yıldönümünde şehrimizde Çerkes Sürgünü Anıtı ve Parkı’nın açılışını gerçekleştirdik. Ne yaparsanız yapın birlikteliğimize zarar veremezsiniz!!!" ifadelerinde bulundu. Güngör, DW Türkçe'nin provokatif haberine karşın Çerkes Sürgünü Anıtı ve Parkı projesinin video görüntülerini paylaştı.

ŞAŞIRTAN İŞBİRLİĞİ: ABD'NİN SESİ, DW, BBC VE FRANCE24

Provokatif habere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Akademisyen Gülgün Türkoğlu Pagy, DW Türkçe'nin operasyonel yayın faaliyeleri için, "İlk açıldığında yazmıştım. Tekrar yazayım: ABD'nin Sesi, DW, BBC ve France24 biraraya gelip "+90" isimli bir YouTube kanalı kurdular. Daha önce böyle bir işbirliği görülmedi. Bu, tarihte bir ilk. Amaçları; 'Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğünü güçlendirmek!'miş!" ifadelerinde bulunarak söz konusu yayın faaliyetlerinin nasıl ortaya çıktığına dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, DW Türkçe'nin ilgili paylaşımını alıntılayarak "Alman DW, Çerkes kardeşlerimize asimilasyon yapıldığını söylemiş! Biz Alman, Rus, soykırımından kaçan kardeşlerimize muhacir deriz. Siz de Almanya’da Türkleri niye asimile edemiyoruz diye dertlenirsiniz." ifadelerinde bulundu.

İBRAHİM KALIN'DAN SERT AÇIKLAMA

Sosyla medya hesabından konuya dair açıklama yapan Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, ''Çerkes kardeşlerimiz bu hain ve manipülatif habere en güzel cevabı verdiler. DW Türkçe ve şürekası dahil herkes bilsin ki Türkiye’de kardeş kavgası ve çatışma çıkartmak isteyenlere asla geçit vermeyeceğiz.'' dedi.

Kalın ayrıca, ''Birlik ve beraberliğimiz onların en büyük korkusu olsun." ifaderini kullandı.