Pan-Afrika Filistin Dayanışma Ağı (PAPSN) tarafından "Afrika'dan Filistin'e Apartheid'e karşı birlik" temasıyla Dakar'daki Basın Evi'nde düzenlenen etkinliğe, Güney Afrika, Sudan, Tanzanya, Nijerya ve Zimbabve'nin de arasında bulunduğu Afrika'daki 20 ülkeden aktivist ve davetli katıldı.

Filistin'in Dakar Büyükelçisi Safwat Ibraghith'in ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas'ın yanı sıra Cezayir, Moritanya, Mısır ve Fas'tan diplomatik temsilciler de hazır bulundu.

Programda, Senegal Filistin Dayanışma Komitesi Başkanı Madieye Mbodj'in yanı sıra Uluslararası Af Örgütü Bölge Müdür Yardımcısı Saleh Hijazi, Filistinli aktivist Jamal Juma, Güney Afrikalı efsanevi lider Nelson Mandela'nın torunu Mandla Mandela, Güney Afrika Filistin İçin İsrail'e Boykot Girişiminden (BDS) Roshan Dadoo ve Pan-Afrikan Kadınlar Kadın Örgütünden Emma Nyerere konuştu.

“FİLİSTİN MÜCADELESİ BAŞARIYA ULAŞACAK”

Mbodj, Afrika'nın her tarafından aktivistlerin etkinlikte hazır bulunduğunu vurgulayarak, Filistin mücadelesinin dünyanın her yerindeki destekçileri sayesinde er ya da geç başarıya ulaşacağını belirtti.

“FİLİSTİN MÜCADELESİ AFRİKA’YI DA İLGİLENDİRİYOR”

Filistin'in Dakar Büyükelçisi Ibraghith de Mandela'nın "Afrika'nın bağımsızlığı Filistin özgürleşmeden eksik kalacaktır." ifadelerini hatırlatarak, Filistin mücadelesinin sadece Filistin'i değil Afrika'yı da yakından ilgilendirdiğini bildirdi.

BDS hareketinin halkın sesi olduğunu vurgulayan Ibraghith, bu halk hareketinin İsrail ve dostlarını korkuttuğunu ve BDS'nin faaliyetlerinin bazı Avrupa ülkelerinde yasaklanmaya çalışıldığını anımsattı.

Dadoo da PAPSN'nin kıtadaki Afrikalı Filistin aktivistleriyle uzun istişareler sonucu oluşturulduğunu ve başta Afrika olmak üzere tüm insanlığın Filistin mücadelesine destek vermesi amacı güttüğünü ifade etti.

"İSRAİL'İN AFRİKA'YA SIZMA ÇABALARI"

Akvitist Juma da Gazze'nin 15 yıldır İsrail ablukası altında olduğunu vurgulayarak, bugün Filistinlilerin Amerika yerlilerinin geçmişte yaşadığı sürecin aynısını yaşadığını belirtti.

"Filistin'de yeni bir Nakba'nın yaşanmasına izin verecek miyiz? Bu Apartheid ve sömürgeci rejimin devam etmesine izin verecek miyiz? Filistin'in sizlerin desteğine ihtiyacı var." ifadesini kullanan Juma, birçok ülkenin kendileriyle dayanışma içinde olmasına rağmen çabaların yetersiz kaldığını vurguladı.

Juma, "İsrail'in Afrika'ya sızma çabalarını" da üzüntüyle izlediklerini söyleyerek, "İsrail'in Afrika Birliği'nde üyelik statüsü kazanmaya çalışması aklımızdan ucundan bile geçmemişti. Bunu Afrika'dan hiç beklemezdik." ifadesini kullandı.

Afrika'nın Filistin ile bağımsızlık ve özgürlük yolunda benzer mücadeleler verdiğini anımsatan Juma, İsrail'in bu üyelik çabasıyla, Filistin'e Afrika'dan gelen desteğin önüne geçmeye çalıştığını belirtti.

Mandela da İsrail'in Afrika'da yer edinme çabaları karşısında seferberliğe devam etmeleri gerektiğini, özellikle BDS hareketinin Afrika'da kritik rol oynadığını vurguladı.

"Güney Afrika'daki bağımsızlık mücadelemiz bize şunu öğretti; şartlar değişse dahi asla pes etme." diyen Mandela, Filistin'in de bu mücadeleden galip çıkacağını belirtti.