Irak, Afganistan ve Suriye’deki çatışma bölgelerinden kaçanlara kapılarını kapatan ve sınırlara tel örgüler çeken AB, mülteci politikasında Ukraynalılara ayrıcalıklı davranıyor.

Ukraynalılar için birçok AB ülkesinde oturma izni alabilmeleri, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri, çalışma izni sayesinde iş bulup çalışabilmelerini sağlayacak düzenlemeler yapıldı.

ABD 100 BİN UKRAYNALIYI KABUL EDECEK

Ukrayna’nın medeni ve ekonomik olarak nispeten kalkınmış bir Avrupa ülkesi olduğunu düşünen Batı kamuoyu, Rusya’nın saldırılarından sonra büyük şok yaşadı. Çünkü böyle şeylerin yalnızca Irak ve Afganistan gibi ülkelerde olmasına alışmışlardı.

Ukraynalı mültecilerin iltica ettiği Polonya ve Romanya gibi komşu ülkeler başta olmak üzere Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve Çekya gibi AB ülkeleri Ukraynalı mültecilere çeşitli kolaylıklar sağlıyor. ABD ise 100 bin Ukraynalıyı kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu.

Batı ülkelerinin takındığı ikircikli tavır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat sonrası ve takip eden süreçte gün yüzüne çıktı.

Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya, Polonya, Çekya, Romanya gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile ABD, İngiltere ve İsviçre de Ukraynalı mülteciler ile Suriyeli ya da Afgan mülteciler arasında ayrımcılık yapıyor.

SARI SAÇLI, MAVİ GÖZLÜ UKRAYNALILAR

Batılı medya kuruluşları Ukrayna krizinin ilk günlerinde gelişmeleri ırkçı yorumlarla kamuoyuna aktardı. Ukraynalı göçmenlerin Suriyelilere veya Afganlara "benzemediği" ifade edildi. BBC’nin canlı yayınına katılan bir yorumcu, “Mavi gözlü Avrupalıların ve sarı saçlı çocukların Putin'in füzeleriyle öldürüldüğünü görüyorum.” dedi.

Her fırsatta dünyaya demokrasi ve insan hakları dersi veren Batılı ülkelerin, yardıma muhtaç kişiler arasında saç rengi ve konuştukları dil üzerinden ayrım yapması, gösterilen ikiyüzlü tavrın daha belirgin hale gelmesine yol açtı.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi uyarınca herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir fark gözetilmeksizin eşit olduğuna dair maddenin tam olarak uygulanmadığı görüldü.