Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Cibril er-Rucub'la Filistin'deki son gelişmeleri değerlendirdi.

Fetih Hareketi Merkez Komitesi Genel Sekreterlik Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Rucub, Bağdat'taki Es-Selam Sarayı'nda Reşid tarafından kabul edildi.

Rucub, Irak Cumhurbaşkanı'na, "kasıtlı öldürme, yerleşim faaliyetlerinin devam etmesi de dahil olmak üzere Filistin halkına yönelik neredeyse her gün işlenen suçlar ve ihlallere" ilişkin bilgi verdi.

Filistinli yetkili görüşmede ayrıca "Kudüs'ün Yahudileştirme girişimleri, Yahudi yerleşimcilerin her gün gerçekleştirdiği Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilerin naaşlarının alıkonulması, Filistin fonlarına el konulması ve ölen İsraillilerin aileleri için kesilmesi" gibi konulara da değindi.

Rucub, İsrail hükümetinin, "Filistin kimliğini ve bağımsız Filistin devleti fikrini" katletmeye çalıştığını ifade etti.

Filistinlilerin "İsrail hükümetinin faaliyetleriyle mücadele etmek ve Filistin'in uluslararası kurumlara katılımını sağlamak" için kapsamlı bir ulusal strateji oluşturma sürecinde olduğunu belirten Rucub, bunun da sonraki adımın bir parçası olan bölgedeki çatışma meselesinin uluslararası boyuta taşınması kapsamında yapıldığını aktardı.

Irak Cumhurbaşkanı Reşid ise ülkesinin Filistin meselesine yönelik değişmez tutumunun altını çizdi.

Irak halkının tüm milliyetleri ve kesimleriyle Filistin meselesini kendi meselesi olarak gördüğünü aktaran Reşid, Irak hükümeti ve halkının Filistin halkının hakları için verdiği desteği kararlılıkla sürdüreceğini vurguladı.

İsrail, Birleşmiş Milletlerde Tel Aviv yönetiminin işgal ve ihlallerine karşı girişim başlatmasına karşılık 6 Ocak'ta Filistin'e yönelik "5 maddelik yaptırım kararı" aldığını açıklamıştı. Yaptırım kararları arasında "İsrail'e karşı siyasi ve hukuki savaşa liderlik eden üst düzey Filistinlilere yönelik imtiyazların kaldırılması" da yer alıyor.