"Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Cuma günü yerel saatle, ABD'nin 2018'de ulusal güvenlik gerekçesiyle çelik ve alüminyum ürünlerine uyguladığı tarifelerin örgütün düzenlemelerine aykırı olduğuna karar vererek ABD'ye eylemlerini uygun hale getirmesini tavsiye etti." diyor Global Tines'ta yer alan haberde.

Çin hükümetine yakınlığı ile bilinen Global Times'ta yer alan haberde, ABD'nin Ulusal güvenlik bir istisnaya başvurarak kendisini savunduğu belirtiyor. DTÖ Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nun buna cevap olarak ise Washington'un önlemlerinin "savaş veya uluslararası ilişkilerdeki diğer acil durumlarda" empoze edilmediğini ve bu nedenle ABD, Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması'nın 21. Maddesi kapsamındaki "güvenlik istisnasını" karşılamadığına yer verildi.

ABD SERBETS TİCARETİ BALTALIYOR

Haberde, Bundan dört yıl önce Donald Trump yönetimi, kuralları ve güvenilirliği hiçe sayarak gümrük vergisi sopasını sallamak için "ulusal güvenliği" bahane olarak kullanmıştı. Buna, uluslararası toplumun öfkesine neden olan çelik ve alüminyum ürünlerine tarifeler uygulanması da dahildi. Bu ülkeler endişelerini dile getirdiler ve DTÖ'ye dava açtılar. Ayrıca Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası kuruluşlar da ABD önlemlerine karşı seslerini yükselttiler. Bu, ABD'nin serbest ticareti nasıl baltaladığının tipik bir örneğidir. Çin, Norveç, İsviçre ve Türkiye tarafından açılan davalar için DTÖ panelinin objektif ve adil bir karar vermesi dört yıldan fazla sürdü.

ABD 'ULUSAL GÜVENLİK' MADDESİNİ KÖTÜYE KULLANDI

Global Times'ın haberi şu satırlarla devam ediyor: Günümüzün küresel ekonomik düzeninin acilen istikrara ihtiyaç duyması nedeniyle bu karar ilham verici ve anlamlıdır. Birincisi, ABD'nin "ulusal güvenlik" bahanesini kötüye kullandığını somut kanıtlarla doğruladı, neyin doğru neyin yanlış olduğunu netleştirdi. Bu, güvenlik istisnasının tek taraflılık ve korumacılık için bir "güvenli sığınak" olmadığını göstermektedir. İkincisi, uluslararası düzeyde "ulusal güvenlik" ile ilgili DTÖ kurallarının daha net bir açıklamasını sağlamıştır. Dar anlamda daha fazla ülkenin güvenlik istisnasını kullanmasını engellemekle kalmamış, aynı zamanda benzer zorluklarla karşılaşacak ulusların hak ve çıkarlarını savunmasına olanak sağlamıştır.

ABD, DTÖ'nün sınırsız güç elde etmek için temyiz mekanizmasını bile felç ediyor. ABD, çeşitli uluslararası vesilelerle her zaman "kurallara dayalı uluslararası düzen"den bahseder ve bunun anlamı ABD'nin DTÖ uygulamasında çok açıktır.

ABD'nin ikiyüzlü bir politika yürüttüğünü yazan Global Times, DTÖ'nün önünün tıkanmasının Obama yönetiminin DTÖ temyiz mekanizmasını felç etmesiyle başladığını, ardından Trump yönetiminin DTÖ kurallarını hiçe sayarak ticaret savaşları başlatması ve ardından Biden yönetiminin "DTÖ'ye saygı" bayrağı altında kanunları çiğnemesi ile devam ettiğini yazıyor.

Global Times çok kutuplu dünya düzeni çerçevesinde DTÖ'de bazı değişiklikler yapılması gerektiğinin altını çizerken ABD'nin hegomanyacı zihniyeti yüzünden örgütte yapılması gereken değişikliklere de izin vermediğini ve önüne geçtiğini belirtiyor.

ABD'NİN HEGOMANYACALIĞINA İZİN VERMEYİN

Yazı şu satırlarla bitiriliyor: Tüm DTÖ üyelerini, küresel sistemin istikrarı ve aynı zamanda uluslararası ahlak meselesi olan Washington'un uluslararası kuralları hiçe sayan tek taraflı yaklaşımına ayağa kalkmaya, ortaklaşa karşı çıkmaya, kınamaya ve direnmeye çağırıyoruz. ABD'nin artık DTÖ'de haydut gibi davranmasına izin verilmemeli, Washington'un hegemonyacılığına ve korumacılığına da müsamaha gösterilmemelidir.