Pentagon tarafından yayınlanan raporuna göre, Çin şu ana kadar 400 nükleer savaş başlığı geliştirdi ve nükleer kuvvetlerini dramatik bir şekilde genişletmeye devam ederken, cephaneliğini önümüzdeki on yıl içinde 1.500 silaha kadar genişletme yolunda ilerliyor.

Financial Times'ta yer alan haberde, Pentagon'un, Pekin'in geçen yıl nükleer genişlemesini "muhtemelen hızlandırdığını" ve toplam silah sayısında hala iki gücün gerisinde kalacak olsa da, 2035 yılına kadar 1.500 nükleer silah stoğuna sahip olma yolunda olduğunu söylediği yer aldı.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisinin açıklamasına da yer verilen haberde, ABD'nin Çin'in bu şaşırtıcı ilerleyişindeki en büyük kaygısının nükleer silahlarda olası kullanım için plütonyum üreten hızlı besleyici reaktörler geliştirmesi.

Washington, Başkan Xi Jinping yönetimindeki Çin'in, kendi topraklarındaki herhangi bir nükleer saldırıya yanıt vermek için gerekli olduğuna inandığı sınırlı sayıda nükleer bir cephaneliğe sahip olma yönündeki onlarca yıllık politikasından uzaklaşmakta olduğuna inandığını vurgulayan haberde, ABD'li yetkililer, Çin'in nükleer silahlarla ilgili herhangi bir müzakereye girme konusunda istekli olmadığına da yer veriliyor.

Haberde, İkinci bir üst düzey savunma yetkilisinin, Pekin'in cephaneliğini muhtemelen ABD'nin Çin'i kontrol altına almaya çalıştığı görüşü ve diğer ülkelerle olan gerilimler de dahil olmak üzere bir dizi faktör nedeniyle genişlettiği sözleri de yer alıyor.

Financial Times'ta yer verilen rapor ayrıca, Çin'in 2021'de son derece gelişmiş bir hipersonik silah testi gerçekleştirdiği ve bu füzenin dünya çapında 40.000 km'yi 100 dakikadan fazla uçtuğunu ve bu, bir Çin kara saldırı silahı tarafından uçulan en büyük mesafeyi ve zamanı işaret ettiği belirtildi.

Raporda Pentagon'un Çin'in kinetik öldürücü füzeler ve yere konuşlu lazerler gibi uzaydaki bir düşmana karşı koymak için istihbarat varlıklarından silahlara kadar her şey dahil olmak üzere uzaya büyük yatırımlar yaptığını söyledi. Çin'in 2018'den bu yana neredeyse ikiye katlanan 260'tan fazla istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) uydu sistemine sahip olduğu da yer aldı.