Federal Yargıç Michael P. Mills, DeSoto County şehrine bağlı Horn Lake'te cami inşa etmek isteyen ancak talepleri ilçe yönetimince kabul edilmeyince “dini ayrımcılık” şikayetiyle mahkemeye başvuran Müslümanların lehine karar verdi.

İlçe yönetiminin, 2021 yılının başında reddettiği cami inşaatı planının kabul edilmesi gerektiği belirten Yargıç Mills, yönetimin cami için gerekli tüm inşaat ve izin başvurularında alışılmadık gecikmeler ve yasa dışı ayrımcı niyet olmaksızın hareket etmesi talimatını verdi.

Mills, ayrıca, ilçe yönetiminin cami inşa etmek isteyen Maher Abuirshaid ile Riyadh Elkhayyat'a 25 bin dolar ödemesine ve avukat masraflarının karşı tarafa yüklenmesini kararlaştırdı.

Cami, inşaatı tamamlanınca DeSoto County'nin ilk camisi olacak.

DeSoto County şehrinde yaşayan Abuirshaid ve Elkhayyat, Müslümanların ibadetlerini gerçekleştirmek için en yakın caminin araçla yarım saatlik mesafede bulunan Memphis’te bulunduğunu belirtmesi ve o kadar uzağa gidilmemesi için Horn Lake'te cami inşa etmek için talepte bulunmuştu.

Horn Lake şehir planlama komisyonu, 2021'in başlarında, cami için talep edilen planın reddedilmesi tavsiyesinde bulunmuş, kent yönetimi de "cami için talep edilen yerde yangın söndürücüler için yeterli su rezervi olmadığı, trafik ve gürültü ihtimalini" gerekçe göstermiş ve talebi reddetmişti.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Abuirsahid ve Elkhayyat adına Kasım 2021'de kent yönetimine karşı ayrımcılık davası açmış, yönetimin projeyi "Müslüman karşıtı önyargıyla" reddettiğini öne sürmüştü.