ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Katar'a 1 milyar dolar değerinde anti-drone sistemi satışını onayladığı belirtildi.

Pentagon Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Katar'a 1 milyar dolarlık bir anti-drone sisteminin potansiyel satışını onayladığını söyledi.

Açıklamada, "Önerilen bu satış, Ortadoğu'da siyasi istikrar ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olmaya devam eden dost bir ülkenin güvenliğini artırmaya yardımcı olarak ABD'nin dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir" denildi.

Katar ayrıca, savunma yeteneklerini artırmak için tahmini 600 milyon dolarlık bir anlaşmanın bir parçası olarak dört silahlı MQ-9B Predator uçağı satın almak için bir yıldan uzun bir süre önce yaptığı bir talep üzerine ABD'den bir yanıt bekliyordu.

Ocak ayında ABD Başkanı Joe Biden'ın Katar'ı NATO dışı önemli bir müttefik olarak tanımlamasıyla silah anlaşmasında ilerleme sağlanmasına yönelik umutlar arttı.

Katar, bir ABD hava üssü ve Centcom olarak da bilinen Orta Doğu'daki tüm ABD kuvvetlerinin ileri operasyon karargahı olan Al Udeid'e ev sahipliği yapıyor.

Katar bu ay Çinli Sinopec ile 27 yıllık bir gaz tedarik anlaşması imzaladı ve Salı günü Almanya ile 15 yıllık bir gaz anlaşması imzaladı.

Katar, dünyanın en büyük Sıvılaştırılmış Doğal Gaz üreticilerinden biridir. Şu anda, 2026 yılına kadar ülkenin LNG üretimini yılda yüzde 40 artırmak için tasarlanan North Field'da 30 milyar dolarlık bir genişleme üzerinde çalışıyor.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, satışın "bölgedeki temel askeri dengeleri değiştirmeyeceğini" söyledi. Bazı ABD'li milletvekilleri, komşu Körfez ülkeleriyle yakın zamanda yaşadığı gerginlik nedeniyle Katar'a silah satışına karşı tavır göstermişti.

Suudi Arabistan ve BAE, Müslüman Kardeşler'e verdiği destek nedeniyle Katar'ı boykot etti. Ancak Ocak 2021'de ülkeler Al-Ula anlaşmasını imzalayarak aralarındaki birçok farklılığı giderdi.