Arabnews internet sitesinde yer alan habere göre Brouillette, Trump yönetiminin, petrol ve diğer enerji kaynaklarının Trans-İsrail Boru Hattı’ndan (TIPline) taşınmasını geliştirmek üzere Umman, Sudan, Fas, Filistin Yönetimi, Suudi Arabistan ve Ürdün’den oluşan diğer Arap ülkelerini İsrail’le işbirliğine davet etmek için acele ettiğini söyledi.

Habere göre, TIPline boru hattı Körfez kıyısındaki Akabe’den Gazze Şeridi’nin kuzeyinden Akdeniz kıyısında bulunan Aşkalon limanına uzatılacak.

TIPline, aslında dönemin İran Şahı’nın ortaklığı ile Süveyş Kanalı’ndan petrol dağıtımını engellemek için 1968 yılında inşa edildi. İsrail daha sonra Asya ülkelerine petrol tedariki amacıyla için Rusya ile birlikte çalıştı.

Konuyla ilgili olarak, “İsrail ve Mısır arasındaki bölgede gaz hareketi üzerine yapılan bazı güzel işler vardı” diyen Brouillette, “Biz Bu boru hattında ham petrol ve belki diğer ürünler için hareketleri için bazı fırsatlar olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Brouillette, İsrail ve Arap komşuları arasındaki ticaretin diğer enerji kaynaklarını içerdiğini kaydederek, “Biz elektrik hareketleriyle ilgili bir takım fırsatlar olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Brouillette, “Bölgede hidrojen kaynaklarının gelişimi ve hareketi konusunda çok büyük fırsatlar var. Bu teknolojilere de oldukça fazla ilgi var gibi görünüyor.” ifadeleriyle bölgedeki fırsatlardan övgüyle bahsetti.

Brouillette ayrıca, İsrail, BAE ve Bahreyn tarafından Abraham Anlaşması’nın Ocak ayında diğer Arap ülkelerine doğru genişlemesinin başlayacağını söyledi.

Başka hangi yeni yönetimlerin bu yola girebileceğiyle ilgili spekülasyon yapmak istemediğini belirten Brouillette, bu konuda ilerlemenin devam edeceğini umduğunu ifade etti.

Brouillette, “Mısır’ın İsrail’le harika bir ilişkisi olduğunu biliyorum. Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nda bazı görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Bu tarz görüşmelerin devam edeceğini umuyoruz” diye konuştu.

Brouillette, “ABD’nin amacı ve ilgisi enerji üretmek ve bölgede kullanılabilir olmasıdır. Fakat aynı zamanda Mısır, İsrail ve dünyanın diğer bölgelerinde doğal gaz ve belki ham petrol tedarik etmek isteyen diğer ülkeler için yeni ekonomik fırsatlar yaratmaktır.” dedi.

Brouillette, Bakanlığı’nın Orta Doğu, Avrupa ve Asya’da yenilenebilir enerji kaynakların konusunda genişleme için araştırmalar yaptığını belirterek, Abraham Anlaşması’nın bu amaçlar doğrultusunda yeni bir enerji anlaşmasını içerdiğini sözlerine ekledi.

Çeviri: Engin Dinç