ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ile sekiz yılı aşkın süredir savaşla boğuşan ülkede barışı geliştirmenin yollarını ele aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu tarafından konuyla ilgili kısa bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Lenderking'in, Yemen'de kapsamlı bir barış sürecini geliştirme çabalarını görüşmek üzere Grundberg ile bir araya geldiği belirtildi.

ABD'nin, Yemen'deki çatışma taraflarını, BM çabalarıyla ortaklığı geliştirmeye çağırdığı ve askeri hareketliliğin Yemen'de daha büyük acılara yol açacağı belirtilen açıklamada, bu ülkeye yalnızca siyasi uzlaşmanın çözüm olabileceği vurgulandı.

Açıklamada görüşmenin nerede yapıldığına dair bir bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lenderking'in Yemen'deki barış çabalarını ilerletmek için Ürdün ve Suudi Arabistan'a diplomatik bir tur başlattığını duyurmuştu.

YEMEN'DE İÇ SAVAŞ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.

Ülkede 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.