Ağustos ayında ABD'de kabul edilen Enflasyon Azaltma Yasası, ABD'deki çevre dostu teknoloji üreticilerine yardım, sübvansiyon ve vergi indirimleri sağlıyor. Projenin amacı, Amerikan ekonomisini hidrokarbonlardan kurtarmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak, elektrikli araç üretimine yatırımı teşvik etmek ve tedarik zincirlerini Amerika Birleşik Devletleri'ne taşımaktır.

Proje ayrıca vatandaşlara ABD yapımı bir elektrikli araba satın almaları için 7.500 dolarlık bir sübvansiyon da içeriyor.

Güçlü teşviklerle güçlü bir ABD elektrikli araç endüstrisi yaratmaya yönelik bu strateji, Avrupalıları tetikte tutuyor. Endişelenen Avrupalı üreticiler, ABD’den yatırımlarını birer birer çekiyor.

Enflasyon Azaltma Yasası’ndan Avrupalı ​​politikacıları korkutuyor. Ekim ayında Berlin yönetimi, Avrupa Birliği'nden kendi topraklarındaki şirketler için dev bir ABD yatırım planına "güçlü bir yanıt" çağrısında bulundu.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Enflasyon Azaltma Yasası’nın "iki ekonominin arasındaki adil oyunun kurallarını yok etmemesi gerektiğini" söyledi.

Yeni ABD yasası, Emmanuel Macron'un Kasım ayı sonunda Washington'a yaptığı resmi ziyaretin de ana gündemi oldu. Ancak Beyaz Saray, Avrupalı ​​imalatçılar için şartları yumuşatmanın pek mümkün olmadığını açıkladı.