Afganistan son 20 yılın en büyük depremini yaşadı. Bu depremde son gelen bilgiler ışığında 1.100’den fazla insan hayatını kaybederken 1.600’den fazla da kişi de yaralandı. Ekonomik yıkımın derinlemesine hissedildiği Afganistan’da ki bu deprem ülkede yaşanan ekonomik krizi daha da şiddetli hissedilmesine neden oldu.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülke yardım elini uzattı depremden zarar gören Afganistan’a. Birçok ülke de taziye mesajı yayınladı. Bu ülkelerden biri de ABD idi. ABD’li birçok yetkili Afganistan’da yaşananlardan üzüntü duyduğunu ifade etse de, bu sözler Afganistan halkına ait olan ve ABD bankalarında tutulan 7 milyar dolarlık paranın neden hala iade edilmediğine bir cevap niteliği taşımıyordu.

ABD, Afganistan halkına ait olan 7 milyar dolarlık parayı 11 Eylül saldırılarını da bahane ederek dondurdu ve aradan geçen zaman paranın iadesine tanıklık edemedi. ABD, paranın 3.5 milyar dolarını 11 Eylül saldırılarının mağdurlarına vereceğini açıklamıştı.

Afganistan’da meydana gelen bu yıkıcı deprem ve ABD’nin ülkeden çekilirken harap halde bıraktığı ekonomi ülkeyi dünyanın en fakir ülkeleri arasına soktu. Deprem sonrası yaşanan trajediye ise sadece taziye mesajı yayınladı.

ABD’nin önümüzdeki süreçte 7 milyar dolarına el koyduğu Afganistan halkının parasını iade edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz.