Güney Kore ile müzakerelerin yeniden başladığını açıklayan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Seul ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının iki taraf arasında geniş işbirliği umutları açacağını söyledi.

El-ahram’ın haberine göre, KİK Genel Sekreteri Nayef Falah Mubarak Al-Hajraf, KİK ile Güney Kore arasında umut verici işbirliği fırsatlarına yatırım yapmanın ve bunu iki taraf arasındaki ticari ve endüstriyel işbirliği tarihinde ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde niteliksel bir sıçrama yapmanın önemini vurguladı.

GÜNEY KORE İLE BAE ARASINDA ASKERİ YAKINLAŞMA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Güney Kore arasında karadan havaya atılan füze sistemleri satış anlaşması imzalandığı bildirildi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in BAE'yi ziyareti sırasında gerçekleşen anlaşmanın değerinin 3.5 milyar dolar olduğu kaydedildi.

Anlaşma, Güney Kore Devlet Başkanı Jae-in ile BAE Başbakanı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum arasında imzalandı.

KARŞILIKLI GÜVENE DAYALI İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Güney Kore Savunma Tedarik Programı Başkanı Kang Un-ho, Abu Dabi'de gazetecilere verdiği demeçte, anlaşmanın BAE’ye Chungheong-2 orta menzilli karadan havaya füzelerin satışını içerdiğini söyledi.

Ayrıca iki tarafın da savunma sanayileri arasındaki bağları genişletmeyi de taahhüt ettikleri belirtildi.

Güney Kore'nin Savunma Tedarik Programı (DAPA) basın açıklamasında, “Birleşik Arap Emirlikleri, Chungheong-2 orta menzilli karadan havaya füzelerini işleten ilk yabancı ülkedir. Anlaşma, karşılıklı güvene dayalı ikili savunma iş birliğinin bir sonucudur ve iki ülke arasındaki stratejik savunma ortaklığının gelecekteki yönü için bir dönüm noktası görevi görecektir” İfadeleri yer aldı.

ÇİN VE RUSYA'NIN NÜFUZ ALANI DARALIYOR

BAE ile Güney Kore arasındaki anlaşmanın, yalnızca Körfez ülkeleriyle yakın ilişki kuran Rusya ve Çin'i değil, bölge ülkelerine yönelik tehditleri artan İran’ı da doğrudan etkilediği kaydedildi.

BAE’nin Rusya ile yakın ilişki kuran ve Rus silahları satın alan az sayıdaki Körfez ülkesinden biri olduğunu belirten uzmanlar, Abu Dabili yetkililerin Amerikan F-35’ler yerine Rus Su-35 veya Su-57 uçaklarının satın almak istediğini hatırlattı.

GÜNEY KORE’NİN SUUDİ ZİYARETİ NE ANLAMA GELİYOR?

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Güney Kore'nin en büyük ham petrol tedarikçisi olması, iki ülke arasında enerji alanı üzerine ortak çalışmalar yapmasıyla sonuçlandı.

Güney Kore ve Suudi Arabistan, daha temiz bir enerji türü geliştirmeye yönelik araştırmaları desteklemek için ön anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in Salı günü Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından kabul edildiği Riyad ziyareti sırasında imzalandı.

Anlaşma, Suudi Arabistan'da ihraç edebilecek kadar yeşil hidrojen üretmek için bir proje geliştirmeye odaklanıyor.

Güney Koreliler, BAE'nin Arap Yarımadası'nda türünün ilk örneği olan 20 milyar dolarlık Bereket Nükleer Santrali'ni inşa etmesine yardım etmişti.