Türkiye'nin ilk cep uydusu Grizu-263A uzaydaki görevi başladı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı'nın tasarladığı cep uydusu fırlatılmasının ardından ilk sinyalini verdi.

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral (SLC-40) fırlatma üssünden SpaceX Falcon 9 roketi ile alçak dünya yörüngesinde 525 kilometre (km) uzağa gönderilen Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A, fırlatıldıktan 3 saat sonra yörüngesine ulaştı.

Yaklaşık 4 yıl boyunca alçak dünya yörüngesindeki görevini sürdürmesi planlanan uydudan, ilk sinyalin ulaştığı belirtildi. Gelecekteki uydu projelerine de eğitsel ve deneysel alt yapı sağlaması beklenen Grizu-263A, ismini 1992’de Kozlu’da gerçekleşen grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenciden alıyor.

Türkiye’nin ilk cep uydusu olma özelliğini taşıyan Grizu-263A’nın uzaya gönderilme anı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte eş zamanlı olarak takip edildi.

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok’un da aralarında bulunduğu davetliler, Türkiye’nin ilk cep uydusunun başarısını kutladı.

Türkiye’nin ilk cep uydusunu üreten ekipte Takım Kaptanları Çağla Aytaç Dursun ve Muzaffer Duysal ile ekip üyeleri Cem Zorlu, Çağrı Karaduman, Durdali Atılgan, Feyzullah Hasar, Hüseyin Sertkaya, Kerim Uslu, Mahmut Eğriöz, Muhammed Emin Kurt, Ömer Öz, Özgür Tuzcu, Serdar Doğan ve Uğurcan Soruç yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA TEBRİK ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "2019 TEKNOFEST yarışması model uydu alanında 1'inci olan gençlerimizin geliştirdikleri Grizu-263A mini uydu, bugün SpaceX tarafından uzaya fırlatıldı. Türkiye'den ilk kez bu projede yer alma başarısı gösteren gençlerimizi, hocalarımızı, destekleyen kurumlarımızı tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.