600'den fazla göçmenin hayatını kaybettiği tekne faciasında Yunanistan karasuları söz konusu. Yunan Sahil Güvenliği'nin faciadan direkt sorumlu olduğu iddiaları, Yunanistan'ın gündeminin ana konusu haline geldi. BBC Türkçe'nin raporuna göre, facia sorumluluğunu tekneden kurtulan 9 Mısırlı'nın üzerine atan Yunanistan, bu kişilere göçmen kaçakçısı oldukları itiraf ettirme baskısı yapmış.

SAHİL GÜVENLİĞİN BASKISI VE ÇELİŞKİLER

Tekneden sağ kurtulan iki göçmen, Yunan Sahil Güvenliği'nin baskı uygulayarak gemideki dokuz Mısırlıyı kaçakçı olarak teşhis etmeye çalıştığını ifade ediyor. Teknenin batışından önce çekilen bir video, Yunan makamlarının resmi açıklamasıyla çelişiyor. Sahil güvenlik, tekneyle görsel temas kurulduğunda, teknenin ‘sabit bir rotada’ olduğunu açıklamışken, video teknenin zor durumda olduğunu gösteriyor.

FACİANIN GERÇEK YÜZÜ: SORGULANAN BİLGİLER VE BELGELER

BBC'nin doğrulama servisi BBC Verify, bu videonun sahil güvenlik tarafından çekildiğini ve bu sırada teknenin kurtarılmaya ihtiyacı olmadığını iddia ettiklerini doğruladı. BBC'nin analizi, teknelerin bölgedeki hareketlerinden, teknenin batmadan önce en az yedi saat boyunca hareketsiz olduğunu gösteriyor. Bu durum, hayatta kalanların mahkemede verdiği ifadeler ile sahil güvenlik tarafından alınan ifadeler arasındaki ciddi farklılıkları da belgeliyor.

SUÇLAMALAR VE İDDİALAR: KORKU VE SUSTURULMA

Facia sonrası dokuz Mısırlı insan kaçakçılığı ile suçlandı. Ancak felaketten sağ kurtulan iki kişi, göçmenlerin Yunan makamları tarafından korkutularak susturulduğunu ve Yunan Sahil Güvenliği’nin faciadan sorumlu olduğunu iddia ediyor. Sahil güvenliğin balıkçı teknesini çekerek batmasına neden olduğuna dair iddialar da ortaya çıktı.

KURTULANLARIN İFADELERİ: İP BAĞLAMA VE ALABORA

Olay sırasında teknede olan iki kişi, Ahmed ve Musab, teknenin sahil güvenlik yüzünden alabora olduğunu iddia ediyor. İki kişi, suyun içinde iki saat geçirdiklerini ve bu süreyi Musab'ın çalışan saati ile belirlediklerini ifade ediyor. Ahmed ve Musab, suçlanan 9 Mısırlı'nın teşhis sürecinde baskı olduğunu öne sürüyor.

BELGELER VE İFADELER: İLK VE SON İFADELER ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

BBC'nin elde ettiği belgelere göre, mahkemeye sunulan delillerin toplanma şekli hakkında soru işaretleri var. İlk ifadelerde sahil güvenliğin göçmen teknesini çekme girişimi yer almadı, ancak aynı beş kişi yargıç karşısında faciaya halatla çekme girişiminin neden olduğunu anlattılar.

YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ'NİN TUTUMU VE ÖLÜMLER

Yunan sahil güvenliği, halat kullanıldığını yalanladı, ancak daha sonra bu açıklamadan geri adım atarak halat kullanıldığını kabul etti. Faciada seksen iki kişinin cesedine ulaşıldı, Birleşmiş Milletler ise 500 kadar kişinin daha hayatını kaybettiğini tahmin ediyor. Yunan makamları, suçlanan Mısırlı erkeklerin bir kaçakçılık çetesinin parçası olduğunu ve teknedeki diğer kişiler tarafından da teşhis edildiklerini söylüyor. Suçlu bulunmaları halinde, bu 9 kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilirler.