Gazze'de İsrail askeri aracına saldırı: 3 ölü, 2 yaralı
Gazze'de İsrail askeri aracına saldırı: 3 ölü, 2 yaralı
İçeriği Görüntüle

Gazze’nin güneyindeki Rafah bölgesinde, İsrail’in yoğun saldırıları ve kuşatması altında kalan 65 yaşındaki Filistinli Aziza Qishta, hayatının en acı dolu anlarını yaşadı. Aziza, 70 yaşındaki eşi İbrahim Qishta’yı kendi elleriyle toprağa verirken, hayatta kalmak için büyük bir mücadele verdi.

Kuşatma altında iki ay

Mart ayında İsrail ordusunun Rafah’a yeniden saldırması ve tam bir kuşatma uygulamasıyla Qishta çifti, evlerinde mahsur kaldı. Çiftin çocukları bölgeden kaçarken, görme engelli olan İbrahim evden ayrılmayı reddetti. Aziza ise eşini yalnız bırakmadı.

“50 yıl birlikte yaşadıktan sonra onu asla yalnız bırakmam.” diyen Aziza, iki ay boyunca evde kalmaya devam etti. Bombardımanlar altında, yalnızca konserve gıdalar ve sınırlı su kaynaklarıyla hayatta kalmaya çalıştılar. Çevrelerinde sürekli patlamalar ve silah sesleri duyuluyordu.

Eşini kendi elleriyla gömüş

Bir gün, evlerinin demir kapısına isabet eden bir patlama sonrası İbrahim boynundan şarapnel yarası aldı. Aziza, eşinin yarasını temizlemeye ve onu hayatta tutmaya çalıştı. Ancak, beş saatlik çabaların ardından İbrahim hayatını kaybetti.

Aziza, tek başına eşini gömmek zorunda kaldı. Bahçede küçük bir çukur kazarak, İbrahim’i bir pencere perdesine sarıp toprağa verdi. “Yorgunluktan tükenmiştim ama Allah bana güç verdi.” diyen Aziza, eşinin mezarını elleriyle kapatırken dualar okudu.

Zorlu kaçış

İbrahim’in ölümünün ardından, Aziza evde iki hafta daha kaldı. Ancak yiyecek ve suyun tükenmesiyle evden ayrılmaya karar verdi. Beyaz bir bez parçası taşıyarak İsrail askerlerinin kontrol noktasına doğru yürüdü. Askerlerle karşılaşan Aziza, zorla başörtüsünü çıkarmak zorunda bırakıldı ve bir süre askerler tarafından sorgulandı.

Askerler tarafından bir yardım merkezine yönlendirilen Aziza, nihayet Rafah yakınlarındaki bir mülteci kampına ulaştı. Yolculuğu sırasında gençlerle karşılaşan Aziza, ailesine haber verilmesini sağladı ve sonunda ailesine kavuştu.

“Acı ve sabır”

Aziza, yaşadığı zorlukları sabırla karşılamaya çalıştığını belirtti. “Korku hissetmedim, sadece acı ve sabır.” diyen Aziza, eşinin mezarını kontrol etmek için geri döndüğünde mezarın bombalandığını fark etti. Eşinin başını yeniden toprağa gömen Aziza, bu anların kendisi için tarifsiz bir acı olduğunu söyledi.

Gazze’de Aziza’nın hikayesi, İsrail’in saldırıları altında Filistin halkının yaşadığı trajediyi bir kez daha gözler önüne seriyor.

Orta Doğu Haber