UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Ürdün'ün başkenti Amman'da düzenlenen UNRWA Danışma Komitesi toplantılarında yaptığı konuşmada, Gazze'deki süregelen krizin altını çizdi.
-
Bağımlılık oranı: Lazzarini, "Gazze Şeridi sakinlerinin %96'sından fazlası tamamen uluslararası yardıma bağımlıdır." dedi ve ateşkesin ardından dahi Gazze'deki ızdırabın devam ettiğini vurguladı.
-
Kıt kaynaklar: Genel Komiser, iki yıldır süren şiddetli savaşın, bombardımanın ve yerinden edilmenin ardından ateşkesin yürürlüğe girmesine rağmen bölgeye yeterli kaynağın girmediğini ve girenlerin de kısıtlı olduğunu belirtti.
-
Yüksek fiyatlar: Bölgeye özel sektör aracılığıyla bazı malzemeler girse de, çoğu vatandaşın yüksek fiyatlar nedeniyle pazardan yiyecek satın alma gücünün bulunmadığına dikkat çekildi.
Kış koşulları ve sınır kapıları çağrısı
Lazzarini, kış mevsiminin yaklaşmasıyla Gazze'deki sıkıntının daha da arttığını ifade ederek, vatandaşları sudan ve soğuktan korumak için yatak, çadır ve sıcak giysi temini programlarının acilen uygulanması gerektiğini söyledi.
Lazzarini, Gazze halkına yardım ulaştırılabilmesi için sınır kapılarının açılması çağrısında bulundu. Ajansın binlerce yardım tırı kapı dışında beklediğini ve bu tırların giriş izni almasıyla Gazzelilere kışın soğuk koşullarına karşı koruma sağlanabileceğini ifade etti.
UNRWA'nın finansal ve operasyonel zorlukları
Amman'daki Danışma Komitesi toplantılarına yaklaşık 30 bağışçı ülke, Filistinli mültecilere ev sahipliği yapan Arap ülkelerinin temsilcileri ve Avrupa Grubu ile Arap Birliği temsilcileri katılıyor. Toplantıların ana gündem maddeleri arasında UNRWA'nın mali krizi ile ajansın Filistinli mültecilere sunduğu temel ve acil hizmetleri etkileyen siyasi, operasyonel ve finansal zorluklar yer alıyor.
Öte yandan haberde, 7 Ekim 2023'ten bu yana işgalci İsrail'in ABD ve Avrupa desteğiyle Gazze'de soykırım eylemleri gerçekleştirdiği, uluslararası çağrılara ve Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararlarına rağmen katliam, aç bırakma, yıkım, yerinden etme ve tutuklamaların sürdüğü belirtildi. Soykırımın, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 239 binden fazla Filistinlinin ölümüne veya yaralanmasına ve binlerce kişinin kaybolmasına yol açtığı bilgisi de yer aldı.





