Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, İsrail-Filistin çatışması devam ederken, Gazze'de insani yardımın dağıtılması için "insani ateşkes" çağrısında bulundu.

Meclis genel kurulda İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin açıklamalar yapan Borne, "İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu" ifade ederek, Filistinlilerin bir devleti olmasını istediğini belirtti.

Borne, İsrail-Filistin çatışması sırasında aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin öldüğünü anımsattı.

Gazze'de insani yardımın dağıtılması için "insani ateşkes" çağrısında bulunan Borne, bunun daha sonra "ateşkes" sağlanmasına katkı sağlayabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Refah Sınır Kapısı'nın, ek insani yardımların geçmesi için açılmasını isteyen Borne, bölgede çatışmanın tırmanmasını önlemek için harekete geçmenin hayati önem taşıdığını dile getirdi.​​​​​​​

FİLİSTİN'DE YAŞANANLAR

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90'ın üzerinde Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 19'u Filistinli, 3'ü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 23 gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda ise 26 Hizbullah üyesinin yanı sıra İslami Cihad Hareketi'nden 6, Hamas'tan 3, Hizbullah destekli Sünni Direniş Tugayı mensuplarından da 2 kişi öldü, biri gazeteci 4 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 3 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirdi.