İsrail Kamu Savunuculuğu Ofisi yayınladığı bir raporla, İsrail'deki bazı cezaevlerinin aşırı kalabalık nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Rapora göre, savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana en az 3,400 kişi hapsedildi. 

Kamu Savunuculuğu Ofisi üyelerinin ziyareti sırasında, kişi başına üç metrekareden daha az alan düşen dayanılmaz aşırı kalabalık, kötü sağlık koşulları, haşere sorunları, yetersiz havalandırma ve hapsedilenler için temel ihtiyaçların eksikliği de dahil olmak üzere bakımsız koşullar kaydedildi. 

İsrail askerlerinin darbettiği işitme engelli Filistinli çocuk: "Çok korktum" İsrail askerlerinin darbettiği işitme engelli Filistinli çocuk: "Çok korktum"

Raporda, aşırı kalabalığın insanlarda stres ve endişeye yol açtığı, bunun da zaman zaman hücrelerde gereksiz sürtüşmelere neden olabildiği belirtildi. Kamu Savunuculuğu Ofisi'nden yapılan açıklamada, "tutuklu ve mahkumların insanlık dışı yaşam alanlarına sıkıştırıldığı eşi benzeri görülmemiş bir cezaevi krizine" tanık olunduğu eklendi.

Savaş başlamadan önce İsrail hapishanelerinde 16,353 Filistinli tutuklu bulunuyordu ve bu tutukluların yaklaşık 2 bini fazlaydı. Şimdi ise tutuklu sayısı en az 20,113 kişiye yükselmiş durumda. Tek bir hücrede yaklaşık 13 mahkum tutuluyor ve yatak olmadığı için insanlar genellikle yerdeki minderlerde uyumak zorunda kalıyor. Görevliler, cezaevinin maksimum kapasitesi 170 kişi olmasına rağmen yaklaşık 230 tutuklunun tutulduğunu söylüyor.

Tuvalet ile duş, hücrede yer aldığı için mahkumların yemek yediği alanda kötü bir koku bırakıyor. Mahkumlar ise, "haşerelerin hücrelereki kanalizasyon deliklerinden girdiklerini" bildirirken, diğerleri cezaevlerinin küf ve soyulan duvarlarla dolu olduğunu söylüyor. Elektriklerin de uzun süreler boyunca kesik olması, mahkumların karanlıkta yemek yemek zorunda kalması anlamına geliyor. Savaşın başlangıcından bu yana mahkumların avluya çıkmaları da yasaklanmış ve böylece günlerce güneş ışığı görmeleri engelleniyor. 

Rapor ayrıca İsrail hapishanelerinde tutulanların Filistinlilerin yaklaşık yüzde 40'ının keyfi olarak gözaltına alındığı ortaya konuluyor. Şin Bet olarak bilinen İsrail güvenlik teşkilatı rapora verdiği yanıtta ise, "savaşın patlak vermesinden bu yana cezaevi servisinin olağanüstü hal altında çalıştığını ve binlerce güvenlik ve ceza mahkumunu kabul ettiğini" söylüyor. Şin Bet'in yetkililere cezaevlerini genişletme talimatı verdiği de biliniyor.