İsrail'in i24news sitesinde yer alan habere göre, işgalci İsrail polisi, Doğu Kudüs’teki Eski Şehir’de yaşanan gerilimin ardından Fanatik Yahudilerin Harem-i Şerif’e girmelerini yasakladı.
Karar, Ramazan ayında Doğu Kudüs'te meydana gelen çatışmaların ardından gerilimin daha fazla artmasını önlemek için alındı. Ancak önümüzdeki hafta Ramazan ayının 28. gününe denk gelen ve İsrail’in Altı Gün savaşlarını kazanması dolayısıyla milli bayram olarak kutlanan Kudüs Günü'nde Fanatik Yahudilerin bölgeye girmesine izin verileceği kaydedildi.
Filistinliler, Eski Şehir'deki Şam Kapısı çevresinde polis bariyerleri konulmasına tepki göstererek işgalci İsrail polisiyle çatışmış ve sonuçta bariyerler kaldırılmıştı.
Aşırı sağcı fanatik Yahudiler de bölgede olay çıkartarak daha fazla çatışma ve şiddete neden olmuştu.
Olayların ardından Gazze’deki gruplar İsrail'in güneyinde birkaç roket fırlatmış ve İsrail de Gazze'de balık avını geçici olarak durdurmuştu.
Fanatik Yahudilerin, Mescid-i Aksa'yı işgal edeceklerine dair dolaşıma soktukları afiş.
Fanatik Yahudilerden Mescid-i Aksa’yı işgal provokasyonu
Fanatik Yahudiler, Ramazan ayının 28. Gününe denk gelen, İsrail’in Altı Gün savaşlarını kazanması dolayısıyla milli bayram olarak kutlanan Kudüs Günü'nde, İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya girmelerine izin vereceğini açıkladı. Fanatik Yahudiler, aldıkları bu iznin ardından yayınladıkları afişlerde bundan dört gün sonraya denk gelen Kudüs Günü’nde Mescid-i Aksa’yı işgal edeceklerini duyurdu.
Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’nın da yer aldığı Harem-i Şerif İslam dini için kutsal kabul edilirken, Yahudiler de Tapınak Dağı dedikleri bölgenin kutsal olduğunu ve kendilerine ait olduğunu savunuyor. Yahudilerin girmesinin yasak olduğu bölge Kudüs Vakfı veya İslam Konseyi'nin gözetimi altında bulunuyor.
Kudüs Günü nedir?
Kudüs Günü, Kudüs'ün İsrail tarafından Altı Gün savaşı sonrası ele geçirilmesinin kutlandığı bir İsrail milli bayramıdır. Bu günde İsrailliler tarafından kutlamalar yapılır. İsrail dışında yaygın olarak kutlanılmamasına ve seküler İsrailliler tarafından değerini kaybetmesine rağmen bu gün hala fanatik siyonist gruplar tarafından geçit törenleriyle ve sinagoglarda dua edilerek kutlanır. İsrail Hahambaşılığı bu günü dini bir bayram ilan etmiştir.